Justiţia, cu pistolul la tâmplă

srs
srs

Multa lume isi pune intrebarea: de ce suntem monitorizati pe Justitie? De ce Uniunea Europeana apreciaza ca Justitia din Romania nu este libera? Si nu este functionala? Si creeaza mai mult nedreptate decat dreptate? De ce exista coruptie? Si sunt foarte putini cei care au un raspuns. Si sunt si mai putini cei care doresc sa ofere un raspuns corect. Eu unul ma numar printre acesti putini.

onsiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa functioneze ca un organism de comanda al unei puteri independente in stat, puterea judecatoreasca. Ca sa se intample acest lucru, CSM ar trebui sa fie el insusi independent. Deci in niciun caz construit, asa cum este acum, in baza unui algoritm politic.

Cum ar putea sa fie desemnati membrii CSM altfel decat ca urmare a unui scor realizat in batalia, care continua la nesfarsit intr-o democratie, intre putere si opozitie? Intr-o maniera foarte simpla. Fiecare dintre participantii la actul de justitie ar putea sa aiba un anumit numar de locuri in CSM si, pentru locurile respective, desemnarea s-ar putea face in mod democratic si cat se poate de transparent, prin vot deschis. Pe mail si in baza unor liste de candidati. Candidatii se autopropun. Breasla judecatorilor, magistratilor, a avocatilor statului, care sunt procurorii, si a avocatilor cetatenilor si societatilor comerciale ii desemneaza in mod democratic pe cei mai buni. Ar fi imposibil, in aceste conditii, ca un sef de stat, mai mult sau mai putin jucator, ori un ministru al Justitiei ori vreun grup de interese nelegitime ori vreun lider de partid sa se apuce si sa convinga, cu biciul si cu zaharelul, mii de persoane sa voteze intr-un anumit fel.

Ce am realiza astfel? Ar fi un prim pas catre o Justitie mai buna, in sensul ca, treptat, in CSM ar ajunge cei mai respectati profesionisti. Este suficient? Categoric, nu. Mai este necesar ca cei alesi sa nu ajunga in situatia de a fi, cumva, influentati intr-o directie sau alta de actualii lor colegi. Ce pretentii poti sa ai de la un membru CSM care isi practica meseria de magistrat sau de procuror alaturi de colegi pe care apoi trebuie sa-i judece? Sa-i sanctioneze, sa-i promoveze, sa-i retrogradeze, si asa mai departe? Prin urmare, un CSM independent, puternic si eficient ar trebui sa fie alcatuit nu numai din cei mai buni profesionisti, ci si din persoane care, pe durata mandatului de sase ani, nu mai au obligatia de a fi practicieni.

Cititi mai mult pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel