Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică au avut un schimb de replici la DC News și DC News TV, în cadrul emisiunii „Miercurea Neagră”.
În timp ce Bogdan Chirieac a spus că justiția nu funcționează în România, Mugur Ciuvică nu a fost atât de categoric, spunând că nu putem generaliza.
Redăm dialogul dintre cei doi:
Chirieac: România are o justiție nefuncțională.
Ciuvică: Nu putem spune că toată justiția din România este nefuncțională doar pentru că mai există și orori. Justiția are probleme peste tot, nu doar în România. Într-adevăr, poate aici sunt mai multe probleme decât în alte țări. Gândiți-vă la justiția din Ucraina, de exemplu. Sau la justiția din Ungaria, Bulgaria, Italia, chiar și Germania sau Olanda sau Austria. Justiția din Austria a zis: „ce dacă Raiffeisen a spălat niște bani și este acuzată de niște corupție cu rușii, lasă așa... că este banca noastră...”
Chirieac: Și ce voiați să facă justiția de acolo? Să distrugă banca? Să fie ca în România unde au fost desființate o groază de firme românești?
Ciuvică: Eu zic doar că justiția nu funcționează perfect nicăieri în lume.
Chirieac: Eu spun că funcționează mai bine în alte țări față de România.
Ciuvică: Funcționează justiția și în România, dovadă, de exemplu, că Petrov este Petrov (n.r. - cu referire la Traian Băsescu). De ce? Pentru că justiția din România a funcționat.
Chirieac: Nu este așa. Petrov a fost Petrov după ce nu a mai fost președinte.
Ciuvică: Da, dar pentru că abia atunci au apărut documentele de bază care au făcut să nu mai fie acoperit Petrov. Justiția a funcționat în cazul lui Traian Băsescu. În anumite cazuri, nu funcționează. Ce are Sulla cu Prefectura?
Discuția integrală se află la minutul 30:40:
VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:
Premierul Nicolae Ciucă salută raportul pozitiv emis de Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană privitor la admiterea României în Spaţiul Schengen şi apreciază că acesta confirmă eforturile ţării noastre din ultima perioadă şi îi consolidează statutul de candidat serios la integrare.
„Este încă o evaluare favorabilă ce se adaugă la dosarul României, fiind un document care reflectă gradul de pregătire la care ţara noastră se află acum. România îndeplineşte toate criteriile tehnice necesare pentru a deveni membră în spaţiul de liberă circulaţie. Noul raport de azi confirmă eforturile din ultima perioadă şi ne consolidează statutul de candidat serios la integrarea în Spaţiul Schengen", a scris Ciucă, miercuri, pe Facebook.
Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.
„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la Spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească", a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării", se arată în comunicarea Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu