Şeful Autorităţii de supraveghere a parchetului elveţian a dezvăluit miercuri că examinează legitimitatea a două întâlniri dintre procurorul federal Michael Lauber şi preşedintele FIFA, Gianni Infantino, negând însă deschiderea unei 'anchete'.
L'Equipe anunţase că procurorul federal Lauber ar face obiectul unei anchete a Autorităţii de supraveghere a parchetului elveţian. Lauber supervizează anchetele care se desfăşoară în Elveţia în legătură cu acuzaţiile de corupţie în lumea fotbalului, iar contactele sale cu preşedintele FIFA au provocat o anumită îngrijorare.
L'Equipe scrie că Lauber s-a întâlnit de două ori cu Infantino în anul 2016. Cei şase membri ai Autorităţii de supraveghere sunt însărcinaţi să vegheze la buna desfăşurare a anchetelor efectuate de parchet. Din mai 2015, după ce mai mulţi oficiali ai fotbalului mondial au fost arestaţi la Zurich la iniţiativa justiţiei americane, justiţia elveţiană a deschis mai multe proceduri, fiind vizate nume grele, ca Sepp Blatter, fost preşedinte al FIFA, Michel Platini, fost preşedinte al UEFA, sau Jerome Valcke, fost secretar general al forului fotbalistic mondial.
Football Leaks și Panama Papers
Sub presiunea dezvăluirilor Football Leaks, procurorul Lauber a justificat miercuri întâlnirile sale cu Infantino. 'Acest tip de întâlniri cu părţile reclamante este normal şi constant, mai ales în afacerile complexe', s-a apărat Lauber. Parchetul 'a făcut publice, în scopul transparenţei, cele două întâlniri' cu Infantino, a explicat Lauber. Infantino a obţinut aceste întâlniri cu Lauber când numele său era menţionat în Panama Papers. Pe atunci secretar general al UEFA, el a acordat, în circumstanţe aparent favorabile, un contract de drepturi de marketing unei firme private. Aceste dezvăluiri Panama Papers au dus la o percheziţie la sediul UEFA. 'Nu există nicio legătură între percheziţia la UEFA şi cele două întâlniri' cu Infantino, a mai spus Lauber.
Întrebat dacă este vizat de o eventuală anchetă administrativă, Lauber a răspuns că 'nu este la curent' cu aşa ceva. Ca o ilustrare a relaţiilor uneori complicate între justiţia elveţiană şi lumea fotbalului, unul din membrii acestei Autorităţi de supraveghere a parchetului, avocatul Cornel Borbely, a demisionat la începutul săptămânii. Fost preşedinte al camerei de instrucţie a Comisiei de etică a FIFA, Borbely a demisionat de la autoritatea de supraveghere a parchetului deoarece trebuia 'mereu să se recuze din cauza activităţilor sale profesionale trecute' şi nu voia să împiedice desfăşurarea anchetelor legate de fotbal. În altă ordine de idei, Lauber a respins reproşurile de lentoare vizând cele 25 de anchete deschise în dosarul FIFA. El a afirmat că unele anchete ar putea fi închise în 2019, fie prin clasare, fie prin trimiterea în faţa tribunalului.
Vezi și: FotbalLeaks: Vicepreşedinte AS Monaco, sume record din comisioane ”excepționale”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu