Curtea Europeană de Justiție i-a interzis Danemarcei să mai comercializeze brânză „feta“.
Grecia a obţinut joi o victorie importantă în lupta sa pentru protejarea termenului "feta", după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a criticat Danemarca pentru că nu a blocat companiile locale să utilizeze acest teren pentru brânzeturile vândute în afara Uniunii Europene, transmite Reuters.
Grecia susţine că brânza "feta" face parte din moştenirea sa culturală pentru că este produsă de peste 6.000 de ani din lapte de oaie şi capră.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a declarat joi de acord cu acest punct de vedere.
"Prin eşecul de a opri utilizarea denumirii 'Feta' pentru brânza destinată a fi exportată în ţările terţe, Danemarca a eşuat în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin conform legislaţiei UE", au decis judecătorii de la CJUE.
Comisia Europeană, susţinută de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara UE o brânză de culoare albă denumită "feta". În replică, Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.
'Feta' a fost desemnată produs tradiţional grecesc de către Executivul comunitar încă din 2002, ceea ce îi conferă protecţie legală în cele 27 de state membre UE.
Acest subiect este mai mult decât o problemă de mândrie naţională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120.000 de tone de feta.
În luna martie 2021, Ciprul a reuşit să înscrie brânza "halloumi" în registrul produselor care beneficiază de Denumire de Origine Protejată (DOP), scrie Agerpres.
Comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că va bloca Meta - compania care deține Facebook - să trimită în SUA datele utilizatorilor europeni.
Proiectul de decizie al autorității irlandeze blochează ultima soluție legală găsită de Meta pentru a transfera în SUA mari cantități de date colectate în UE.
Se întâmplă astfel după ani de bătălii în justiție între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru păstrarea confidențialității datelor.
Curtea Europeană de Justiție a anulat în 2020 așa-numitul pact Privacy Shield, privind fluxurile de date, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA.
Prin decizia luată atunci, instanța europeană a îngreunat, totodată, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme din SUA îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu