Vă este bine cunoscut scandalul reportajului falsificat apărut la Sky News. Pe scurt, câţiva români erau prezentaţi de jurnalistul britanic Stewart Ramsay ca traficanţi de arme. De fapt, se juca o scenetă. DIICOT – Parchetul antiterorism din România – i-a identificat, în mai puţin de 24 de ore, pe actorii din film, chiar dacă purtau cagule. De aici a început nebunia. Cei trei români au fost arestaţi preventiv pentru tot felul de infracţiuni greu de explicat.
De partea cealaltă, britanicii au mai dat un breaking news. Sky News a anunţat că, urmare a materialului apărut la ei, autorităţile române au efectuat deja arestări. Contactat de media din România ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell, a fost ferm: "Sky News este o televiziune privată şi nu putem comenta materialele apărute acolo".
Astăzi, DIICOT a mai făcut un pas, a cerut audierea, prin comisie rogatorie, a jurnaliştilor britanici implicaţi, sub acuzatia de punere în pericol a securităţii naţionale.
Luată de valul arestătilor interne – mii de oameni în ultimii doi ani şi jumătate – Justiția din România consideră că poate trece graniţele ţării. De fapt, Sky News a făcut un serviciu României: ne mai trezeşte puţin la realitate. Jurnaliştii britanici nu vor fi în niciun caz nici reţinuţi, nici arestaţi de anchetatorii români. Şi asta din două motive: primul şi cel mai important se referă la libertatea absolută de opinie din democraţiile aşezate, inclusiv Marea Britanie. Când Wikileaks a făcut publice stenogramele cu real impact asupra securităţii mondiale, acestea au fost publicate de toate marile gazete ale lumii şi reluate pe toate posturile tv importante. Dacă Assange sau Snowden sunt urmăriţi penal, primul pentru viol în Suedia, al doilea fiindcă este dezertor din NSA-ul american, împotriva niciuneia dintre publicaţii sau a ziariştilor care au făcut publice informaţiile nu s-a declanşat urmărirea penală. Cred că nimănui nu i-a trecut prin cap aşa ceva. Panama Papers au fost publicate, deşi informaţiile au fost obţinute prin furt şi încălcarea legilor din Panama. Mai de curând, hackerii i-au spart e-mail-urile lui George Soros. Hackerii pot răspunde penal, dar e-mail-urile au fost publicate de toată presa. La fel şi cu englezii de la Sky News: şi-au ticluit un reportaj, singura problemă fiind dacă îi crede cineva sau nu.
Al doilea motiv pentru care britanicii or fi făcut o glumă fină, englezească, la auzul cererilor procurorilor români a fost acela că, în realitate, peste Justiţia din România mai are să treacă cel puţin o jumătate de secol până să înceapă să fie luată în seamă, cât de cât, în lumea occidentală. Cu alte cuvinte, există diplomaţi străini care încurajează, public sau nu, arestările fără număr din ţara noastră. Dacă în cauză apare însă un cetăţean din ţările lor, lucrurile se schimbă fundamental. Faptul că trecem prin cel mai dur proces de reaşezare socială şi economică – lucru realizat, din nefericire, cu cătuşele, şi nu pe cale naturală, prin vot – arată pe de-o parte eşecul democraţiei noastre, şi pe de alta că experimentele din România funcţionează doar până la graniţă. Niciodată în afara ei.
Altminteri, după reportajul Sky News, nu se schimbă nimic. Românii au rămas arestaţi şi cu vieţile distruse, în timp ce jurnaliştii britanici au cules gloria şi banii din publicitate, prin creşterea audienţei. Adică exact ce s-a întâmplat în multe alte cazuri cu arestări, în ultimii ani, în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News