JWST a reușit să găsească câteva galaxii extrem de îndepărtate, în ultimele șase luni. Acum, astronomii pot afirma că într-una dintre ele, există, într-adevăr, oxigen.
Aceasta este cea mai îndepărtată prezenţă a prețiosului element chimic înregistrată vreodată. Galaxia poartă numele științific de GHZ2/GLASS-z12, iar lumina detectată de JWST vine de la doar 367 de milioane de ani după Big Bang, scrie IFL Science. „A fost o perioadă foarte interesantă pentru că am putut urmări rezultatele JWST în timp real”, a declarat Tom Bakx, de la Universitatea Nagoya, într-un comunicat.
Prezența oxigenului dezvăluie lucruri neaşteptate despre aceste galaxii îndepărtate. Primele stele care au strălucit în Univers au fost făcute doar din hidrogen și heliu. Procesul nuclear din centrul lor a dus la formarea multor alte elemente, care s-au dispersat pe măsură ce stelele au îmbătrânit, s-au extins și au explodat, în cele din urmă. „Emisia liniei strălucitoare indică faptul că această galaxie și-a îmbogățit rapid rezervoarele de gaz cu elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Acest lucru ne oferă câteva indicii despre formarea și evoluția primei generații de stele și durata ei de viață.
JWST poate observa anumite lucruri, ce-i drept, dar analiza aparține strict oamenilor. Modul rapid de a măsura cât de departe se află o galaxie de noi este să-i studiem culoarea. Datorită expansiunii universului, lumina de la obiecte foarte îndepărtate este întinsă din ce în ce mai mult spre capătul roșu al regiunii vizibile. Dacă o galaxie se află în apropiere, dar este „prăfuită”, ar putea apărea la fel de roșie și poate provoca confuzie. Așadar, astronomii caută semnătura anumitor elemente chimice pentru a oferi confirmarea dacă aceste obiecte sunt cu adevărat îndepărtate, sau nu. Iar GHZ2/GLASS-z12 cu siguranță este o galaxie îndepărtată, se pare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci