Kadîrov e dispus să elibereze prizonieri ucraineni în schimbul ridicării sancțiunilor asupra cailor săi

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ramzan Kadîrov a cerut SUA să ridice sancțiunile împotriva membrilor familiei sale – și cailor săi – oferind la schimb prizonieri de război ucraineni.

Kadîrov, șeful Ceceniei și aliatul loial al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut oferta prin intermediul fostului ofițer american de informații Scott Ritter, care se afla în vizită la Groznîi, capitala Ceceniei, scrie publicația Newsweek.

Liderul Cecen a criticat anterior sancțiunile impuse de SUA și aliații săi occidentali asupra sa și rudelor sale, împreună cu zeci de înalți oficiali ruși și aliați ai lui Putin, în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„Avem prizonieri pe care i-am luat în regiunile Donețk și Lugansk”, a spus Kadîrov, citat de către Ritter, un fost oficial american.

„Îi transmit invitatului nostru lista prizonierilor de război. Dacă vor ridica sancțiunile asupra mamei mel, fiicelor mele, oamenilor nevinovați, cailor, cu excepția mea, atunci vom elibera acești oameni”, a adăugat căpitanul cecen.

Potrivit TASS, o înregistrare video cu ucrainenii capturați a fost afișată în timp ce lista a fost predată lui Ritter. Kadîrov ar fi propus mai departe eliberarea a 20 de prizonieri ucraineni în schimbul înlăturării sancțiunilor împotriva rudelor sale, a avioanelor și chiar a prețuiților săi cai.

Nu este clar de ce Kadîrov a decis să contacteze autoritățile americane prin intermediul lui Ritter, un fost inspector de arme al ONU și analist al Marinei, care este și un infractor se*ual condamnat. Ritter a fost găsit vinovat în 2011 de relații cu un minor, printre alte acuzații, și a executat un an și jumătate într-o închisoare din SUA între 2012 și 2014.

În ultimii ani, el a devenit un colaborator obișnuit la mass-media deținută de guvernul rus, inclusiv la canalele orientate spre exterior RT și Sputnik, promovând adesea narațiuni prietenoase cu Kremlinul și o agendă anti-NATO.

Mama lui Kadîrov, Aymani Kadîrov, a fost sancționată în august 2023, ca parte a efortului mai amplu al Departamentului de Stat al SUA „de a promova responsabilitatea persoanelor și entităților legate de transferul forțat și deportarea copiilor Ucrainei”.

De asemenea, Departamentul de Stat a sancționat Fundația Akhmat Kadîrov (AKF), supravegheată de mama sa, despre care se spune că este folosită de familia Kadîrov pentru a desfășura „reeducarea” copiilor ucraineni din taberele din afara orașului Grozny, în Republica Cecenă”.

Kadîrov este liderul Ceceniei din 2007 și a fost acuzat de grupuri internaționale că supraveghează încălcările drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, crime extrajudiciare și represiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel