Adesea asociem anumite fructe cu zahărul și cu creșterea în greutate. Totuși, un expert vorbește despre kaki, un fruct deosebit de dulce, care, în ciuda acestui fapt, nu este contraindicat pentru menținerea unei greutăți ideale.
Din punct de vedere nutrițional, experții în alimentație acordă întotdeauna un loc de top fructelor și legumelor, chiar dacă fructele conțin în mod natural anumite zaharuri. Deși este inevitabil să asociem zahărul cu creșterea în greutate, există un fruct foarte dulce care, totuși, nu îngrașă.
Aceasta este concluzia la care a ajuns nutriționistul Pablo Ojeda, așa cum a povestit în emisiunea de radio Las mañanas Kiss: "Este vorba despre un fruct necunoscut pentru mulți, dar o delicatesă cu un indice glicemic perfect, care eliberează zahărul în sânge treptat. Pentru că una este să fie foarte dulce, și alta să îngrașe."
Nutriționistul se referea, într-adevăr, la kaki. Așadar, deși este un fruct mai puțin consumat, poate ar trebui să-i oferi o șansă, datorită beneficiilor sale și pentru că nu influențează creșterea în greutate.
Printre cele mai remarcabile proprietăți nutriționale ale kakiului, pe lângă indicele glicemic scăzut și carbohidrații săi cu absorbție lentă, Ojeda a subliniat că acesta conține 40% din cantitatea zilnică recomandată de fier. Astfel, un singur kaki ar putea asigura un aport sănătos din acest mineral.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
Datorită conținutului său ridicat de fier, kakiul este fructul perfect pentru persoanele care suferă de anemie și pentru femeile aflate în perioada menstruației, când se pierde sânge și este necesar să se refacă depozitele de fier. De asemenea, acest fruct conține magneziu și potasiu, esențiale pentru practicarea sportului, pentru întărirea mușchilor și pentru odihnă după efort.
Profilul său este completat de aportul de fibre, cantitatea scăzută de calorii (doar 73 de calorii la 100 de grame de produs) și aportul de vitaminele A și C. Un singur kaki garantează o treime din cantitatea recomandată de experți pentru consumul zilnic al acestor vitamine, fiind totodată un aliment potențial benefic pentru controlul colesterolului.
În cadrul unei diete echilibrate și variate, cu practicarea exercițiilor fizice moderate și constante, kakiul se remarcă drept un fruct deosebit de valoros pentru pierderea în greutate.
Deși majoritatea oamenilor ar putea avea impresia că un kaki copt este prea dulce, ceea ce ar implica faptul că ar îngrășa mai mult decât alte fructe, nutriționistul Pablo Ojeda se grăbește să clarifice că este exact contrariul și că gustul său dulce nu trebuie să ne inducă în eroare. „Kakiul este extrem de potrivit pentru pierderea în greutate.”
Mai mult, Ojeda afirmă că persoanele care suferă de diabet pot consuma acest fruct fără probleme, pentru că „toate acele fructe pe care trebuie să le mestecăm, să le înghițim și să le digerăm ne vor ajuta la digestie și vor controla greutatea”, un lucru necesar pentru acești pacienți cu afecțiuni metabolice, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci