Kamala Harris a strâns 200 de milioane de dolari într-o singură săptămână, din donații. Entuziasmul, similar precum cel pentru Obama, în 2008

Foto: Agerpres - Kamala Harris
Foto: Agerpres - Kamala Harris

Vicepreședinta americană Kamala Harris a strâns o sumă impresionantă de 200 de milioane de dolari și a atras 170.000 de noi voluntari într-o singură săptămână de la anunțarea candidaturii sale la președinție, relatează Reuters.

Această realizare notabilă vine după ce președintele Joe Biden a decis să nu candideze pentru un nou mandat și a declarat sprijinul său pentru Harris în alegerile din noiembrie împotriva fostului președinte republican Donald Trump. Decizia lui Biden de a se retrage din cursă a fost influențată de preocupările legate de vârsta și sănătatea sa, care au fost amplificate după o dezbatere neconvingătoare cu Trump la sfârșitul lunii iunie. Biden și-a asumat responsabilitatea de a rămâne în funcție până la finalul mandatului său, pe 20 ianuarie 2025.

Rob Flaherty, adjunctul șefului de campanie al lui Harris, a dezvăluit pe platforma X că două treimi din suma de 200 de milioane de dolari provin de la donatori noi. Harris a reușit, de asemenea, să obțină sprijinul majorității delegaților la Convenția Națională Democrată, ceea ce îi asigură nominalizarea oficială a partidului luna viitoare.

În doar 36 de ore de la anunțul retragerii lui Biden, Harris a reușit să strângă primii 100 de milioane de dolari. Preluarea conducerii campaniei de către Harris a revitalizat eforturile democraților, care se confruntau cu îndoieli cu privire la capacitatea lui Biden de a-l învinge pe Trump și de a continua să guverneze eficient.

Mitch Landrieu, co-președinte al campaniei, a afirmat într-un interviu pentru MSNBC că Harris a avut una dintre cele mai bune săptămâni pe care le-a văzut în politica americană din ultimii 50 de ani. Cu toate acestea, el a avertizat că lupta cu fostul președinte republican va fi extrem de strânsă.

Entuziasmul generat de candidatura lui Kamala Harris amintește de cel din 2008, când Barack Obama a intrat în cursa pentru președinție, potrivit strategului democrat Julie Roginsky. "Nu am mai văzut un astfel de entuziasm de la campania lui Barack Obama din 2008," a declarat Roginsky pentru Sky News. Ea a subliniat că Harris trebuie să atragă alegători tineri și votanți de culoare, segmente pe care Biden nu a reușit să le mobilizeze suficient.

Un sondaj recent realizat de The Wall Street Journal arată că Kamala Harris este aproape la egalitate cu Donald Trump, după retragerea lui Biden din cursă. "Doar 37% dintre votanții lui Biden erau entuziasmați de el la începutul lunii iulie, dar acum 81% dintre susținătorii lui Harris sunt entuziasmați de ea," a explicat sociologul democrat Mike Bocian, care a realizat sondajul împreună cu sociologul republican David Lee. "Aceasta este o schimbare remarcabilă."

Într-o cursă între doi candidați, Trump păstrează un avans de 2% față de Harris, dar această diferență se încadrează în marja de eroare de 3,1% a sondajului. Harris a reușit să reducă avantajul de șase puncte pe care Trump îl avea asupra lui Biden înainte ca acesta să se retragă. Când sunt incluși și alți candidați independenți și de la terțe partide, avansul lui Trump scade la 1%. Această schimbare este parțial atribuită mobilizării puternice a democraților de către Harris, care a adus un nivel ridicat de entuziasm în partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel