Kamala Harris cere "încetarea imediată a focului" în Gaza, solicitând Hamas să accepte condițiile - în timp ce Israelul "boicotează" discuțiile

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că trebuie să existe o "încetare imediată a focului" în Gaza și a cerut guvernului israelian să facă mai mult pentru a crește fluxul de ajutor, "fără scuze".

 

Harris a declarat că o încetare a focului de șase săptămâni ar permite eliberarea ostaticilor israelieni și trimiterea unei cantități semnificative de ajutoare în teritoriile palestiniene devastate de război.

Ea a declarat că oamenii "mor de foame" și că Israelul trebuie să crească fluxul de asistență pentru salvarea de vieți pentru a ușura ceea ce ea a descris drept condiții "inumane" și o "catastrofă umanitară". Comentariile sale sunt printre cele mai puternice făcute de un oficial american de rang înalt cu privire la criză.

Vicepreședintele a mai spus că există un "acord pe masă" și că Hamas "trebuie să fie de acord cu el".

"Să obținem o încetare a focului. Să-i reunim pe ostatici cu familiile lor. Și haideți să oferim ajutor imediat populației din Gaza", a spus ea.

Deși o delegație a Hamas se află în Egipt pentru cele mai recente discuții privind armistițiul, se pare că Israelul le-a boicotat.

Presa israeliană spune că acest lucru se datorează faptului că premierul Benjamin Netanyahu nu a primit un răspuns din partea Hamas la două întrebări - o listă a ostaticilor care sunt în viață în Gaza și numărul de prizonieri palestinieni pe care Hamas dorește să îi elibereze în schimbul fiecărui ostatic.

Harris urmează să se întâlnească luni cu politicianul israelian de top Benny Gantz, care va avea, de asemenea, discuții la Washington cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și cu membri republicani și democrați ai Congresului.

Există dezacorduri profunde între Netanyahu și președintele SUA, Joe Biden, cu privire la o viziune postbelică pentru enclavă

Deși Gantz face parte din cabinetul de război al lui Netanyahu, el este, de asemenea, un rival politic centrist și se crede că a fost mustrat de premierul israelian pentru aceste discuții planificate în America.

Un oficial din partea partidului lui Netanyahu a declarat că vizita lui Gantz nu a fost autorizată de lider. Premierul a avut o "discuție dură" cu Gantz în legătură cu această călătorie și i-a spus că țara are "un singur prim-ministru", potrivit oficialului.

Gantz îl informase pe premier despre intenția sa de a călători în SUA și de a coordona mesageria cu acesta, a adăugat un oficial.

Eforturile SUA în regiune au fost din ce în ce mai mult îngreunate de cabinetul dur al lui Netanyahu, dominat de ultranaționaliști. Partidul mai moderat al lui Gantz, Partidul Unității Naționale, acționează uneori ca o contrapondere la aliații de extremă dreapta ai premierului.

Există dezacorduri profunde între Netanyahu și președintele SUA, Joe Biden, cu privire la modul în care se poate atenua suferința palestinienilor din Gaza și se poate ajunge la o viziune postbelică pentru enclavă.

Sâmbătă SUA au parașutat ajutoare în Gaza, după ce zeci de palestinieni care se grăbeau să ia alimente din camioane au fost uciși joia trecută.

Duminică, vorbind în Selma, Alabama, Harris a declarat: "Oamenii din Gaza mor de foame. Condițiile sunt inumane și umanitatea noastră comună ne obligă să acționăm.

"Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a crește semnificativ fluxul de ajutoare. Fără scuze", a spus Harris.

Aproximativ 80% din populația de 2,3 milioane de locuitori și-au părăsit casele, iar agențiile ONU spun că sute de mii de oameni sunt în pragul foametei, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel