Kamala Harris l-a depășit pe Donald Trump într-un sondaj al Reuters/Ipsos. Despre ce procente este vorba

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 5 noiembrie.

Candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, Kamala Harris, a avut un avans marginal de 46% la 43% față de candidatul republican Donald Trump, cu un electorat posomorât care spune că țara este pe un drum greșit, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos.

Avansul Kamalei Harris în acest sondaj de șase zile, care s-a încheiat luni, diferă puțin de avantajul de 45% la 42% față de Trump într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat cu o săptămână înainte, ceea ce întărește părerea potrivit căreia competiția este extrem de strânsă cu doar două săptămâni înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Ambele sondaje au arătat că Harris are un avans care se încadrează în marja de eroare, ultimul sondaj arătându-i un avans de doar 2 puncte procentuale atunci când se utilizează cifrele nerotunjite.

Noul sondaj a arătat că alegătorii au o părere proastă despre starea economiei și imigrație - și în general favorizează abordarea lui Trump cu privire la aceste aspecte.

Aproximativ 70% dintre alegătorii înregistrați în cadrul sondajului au afirmat despre costul vieții lor că se află pe un drum greșit, în timp ce 60% au afirmat că economia se îndreaptă într-o direcție greșită și 65% au spus același lucru despre politica de imigrare.

De asemenea, alegătorii au afirmat că economia și imigrația, împreună cu amenințările la adresa democrației, sunt cele mai importante probleme ale țării. Întrebat care dintre candidați are o abordare mai bună a acestor probleme, Trump a condus în privința economiei - 46% la 38% - și a imigrației cu 48% la 35%.

Imigrația, de interes pentru alegători

Imigrația s-a clasat, de asemenea, pe primul loc atunci când respondenții au fost întrebați pe ce ar trebui să se concentreze cel mai mult următorul președinte în primele 100 de zile în funcție. Aproximativ 35% au ales imigrația, iar 11% au citat inegalitatea veniturilor și în procente egale de 10% au menționat asistența medicală și impozitele.

Trump s-a descurcat prost la întrebarea care candidat ar fi mai potrivit pentru a aborda extremismul politic și amenințările la adresa democrației, Harris conducând cu 42% la 35%. De asemenea, ea a condus în ceea ce privește politica privind avortul și cea privind asistența medicală.

Este posibil ca avansul lui Harris față de Trump să nu fie suficient pentru a câștiga alegerile, chiar dacă se menține până pe 5 noiembrie.

Sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, însă rezultatele Colegiului Electoral, stat cu stat, determină câștigătorul, șapte dintre aceste state fiind susceptibile de a fi decisive. Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile din 2016, triumfând în Colegiul Electoral chiar dacă ea a câștigat votul popular național cu 2 puncte.

Sondajele au arătat că Harris și Trump sunt la egalitate în aceste state.

Sondajul a dat semne că alegătorii - în special democrații - ar putea fi mai entuziasmați de alegerile din acest an decât au fost înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, când democratul Joe Biden l-a învins pe Trump.

Aproximativ 79% dintre alegătorii înregistrați în cadrul sondajului - inclusiv 87% dintre democrați și 84% dintre republicani - au declarat că sunt „complet siguri” că vor vota la alegerile prezidențiale. Ponderea respondenților siguri că vor vota a crescut de la 74% într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat în perioada 23-27 octombrie 2020, când 74% dintre democrați și 79% dintre republicani au declarat că sunt siguri că vor vota.

Marja de eroare

Noul sondaj a avut o marjă de eroare de 2 puncte procentuale.

Harris a intrat în cursă în iulie, după ce președintele Biden și-a încheiat eforturile de realegere în urma unei prestații slabe la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie. La momentul respectiv, Trump a fost considerat pe scară largă drept candidatul principal, în parte pe baza puterii sale percepute în economie, după mai mulți ani de inflație ridicată sub administrația Biden, care a scăzut în ultimele luni.

Având în vedere concurența strânsă, eforturile candidaților de a se asigura că susținătorii lor votează efectiv vor fi, probabil, esențiale în stabilirea câștigătorului. Doar două treimi dintre adulții din SUA au votat la alegerile din noiembrie 2020, cea mai mare prezență la vot din ultimul secol, conform estimărilor Biroului de Recensământ al SUA și Centrului de Cercetare Pew.

Aproximativ o treime dintre alegătorii înregistrați sunt democrați și o treime republicani, restul fiind independenți sau persoane care preferă partidele terțe, potrivit unei estimări a Pew.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat online, la nivel național, 4.129 de adulți americani, inclusiv 3.481 de alegători înregistrați. Aproximativ 3.307 dintre respondenți au fost considerați cei mai susceptibili de a se prezenta la vot în ziua alegerilor. În rândul acestor alegători potențiali, Harris a avut un avans de 3 puncte procentuale față de Trump, 48% la 45%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel