Kamala Harris și Donald Trump - sondaj WSJ. Cu ce obstacole se confruntă Harris, de fapt

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Conform unui nou sondaj realizat de Wall Street Journal, cursa prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump este practic la egalitate, arătând o susținere crescută pentru Harris în rândul alegătorilor care nu sunt de culoare albă și un entuziasm semnificativ crescut în rândul democraților. Fostul președinte îl conduce pe actualul vicepreședinte cu 49% până la 47% într-o confruntare directă, dar acest rezultat se încadrează în marja de eroare de plus sau minus 3,1 puncte procentuale. Trump avea un avans de șase puncte în fața președintelui Biden la începutul acestei luni, înainte ca Biden să se retragă din cursă și să o sprijine pe Harris.

Pe un buletin de vot - test - care îi include și pe Robert F. Kennedy Jr. și alți candidați independenți și din alte partide, Harris primește 45% din voturi, iar Trump 44%. Kennedy este sprijinit de doar 4%, iar 5% rămân nehotărâți. În ultimul sondaj, Biden era pe locul trei într-o competiție cu mai mulți candidați, având un dezavantaj de șase puncte.

Harris a făcut progrese în refacerea coaliției care l-a adus pe Biden la Casa Albă în 2020, coaliție care se destrăma sub presiunea îngrijorărilor legate de starea fizică și mentală a acestuia. Alegătorii care nu sunt de culoare albă, latino și tinerii au arătat un sprijin mai mare pentru Harris decât au avut pentru Biden, conform unui sondaj realizat în zilele de după performanța sa dezastroasă la dezbaterea din 27 iunie.

2. FOTO: Ager... (donald-trump-discurs_46927100.jpg)

O schimbare în structura demografică a susținerii democrate ar putea influența statele în care Harris ar putea fi competitivă împotriva lui Trump, un republican care candidează pentru a treia oară. O susținere mai mare din partea alegătorilor care nu sunt de culoare albă ar putea să o ajute în statele mai diverse din punct de vedere rasial și etnic—Arizona, Nevada, Georgia și Carolina de Nord—unde Biden a avut dificultăți.

Harris este sprijinită de 63% dintre alegătorii care nu sunt de culoare albă într-o confruntare directă, în creștere față de 51% cât avea Biden în ultimul sondaj WSJ. Deși este o îmbunătățire pentru Harris, sprijinul său este totuși sub 73% dintre alegătorii care nu sunt de culoare albă care, conform sondajelor, l-au sprijinit pe Biden în 2020, când acesta a câștigat Casa Albă cu o diferență mică.

Vicepreședinta atrage o pondere mai mare de tineri, cei sub 30 de ani, comparativ cu Biden la începutul acestei luni. Totuși, ea are încă un suport mai mic în rândul acestora decât avea Biden în victoria sa din 2020.

Harris a reușit, de asemenea, să genereze un val de entuziasm în rândul partidului său. Aproape patru din cinci alegători din fiecare partid spun acum că sunt entuziasmați de candidatul ales.

„Doar 37% dintre alegătorii lui Biden erau entuziasmați de el la începutul lunii iulie, iar acum 81% dintre alegătorii lui Harris sunt entuziasmați de ea”, a spus Mike Bocian, sondor democrat, care a realizat sondajul împreună cu sondorul republican David Lee. „Aceasta este o schimbare uluitoare.”

Harris beneficiază de susținerea unui procent mai mare de democrați comparativ cu Biden la începutul acestei luni, ceea ce este important deoarece prima sarcină a unui candidat este să-și unească partidul. Harris are sprijinul a 92% dintre alegătorii care l-au susținut pe Biden în 2020, în timp ce președintele Biden reușea să mențină doar 84% din acest sprijin în sondajul anterior.

3. Sursa foto... (kamala_harris_89161800.jpg)

Harris se confruntă cu obstacole semnificative

O cursă care este practic egală la nivel național înseamnă că Trump ar avea în continuare avantajul Colegiului Electoral, având în vedere modul în care este distribuită populația în țară. În 2016, Trump a pierdut votul popular în fața lui Hillary Clinton cu aproape 3 milioane de voturi, dar a câștigat mai mult de 300 din cele 538 de voturi ale Colegiului Electoral.

Senatorul din Ohio JD Vance, noul coleg de campanie al lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, este văzut favorabil de 42% dintre alegători și nefavorabil de 44%.

Atât campania lui Harris, cât și cea a lui Trump încearcă să definească mai clar vicepreședinta în fața publicului. Sondajul arată că Harris este văzută favorabil de 46% dintre respondenți și nefavorabil de 52%, aceasta fiind cea mai bună poziție a ei în sondajul din acest ciclu electoral.

Harris se confruntă cu obstacole semnificative. Mandatul ei ca vicepreședinte este strâns legat de bilanțul administrației Biden, care include o frontieră sudică haotică, creșteri de prețuri și războaie prelungite în Orientul Mijlociu și Ucraina.

Sondajul arată că Trump este considerat mai capabil decât Harris în gestionarea imigrației, economiei, relațiilor externe și crimei, în timp ce Harris are un avantaj—51% față de 33%—în ceea ce privește gestionarea avortului. 

Sondajul a descoperit că 48% dintre respondenți consideră că Trump, în vârstă de 78 de ani, este prea bătrân pentru a fi președinte, în timp ce doar 2% spun același lucru despre Harris, în vârstă de 59 de ani. Aproape jumătate—46%—au spus că Harris are temperamentul potrivit pentru a fi președinte. Numai 38% au spus același lucru despre Trump, potrivit wsj.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel