Kamala Harris va participa la summitul pentru pace al Ucrainei din Elveția, pe 15 iunie

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan vor participa la o conferință pentru pace în Ucraina, care va avea loc în Elveția pe 15 iunie, a anunțat Casa Albă într-o declarație de luni.

Harris va călători în Elveția pentru a sublinia angajamentul Washingtonului de a sprijini eforturile Ucrainei de a asigura o pace justă și durabilă, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pe principiile Cartei ONU, a declarat Kirsten Allen, directorul de comunicare al vicepreședintelui, conform VOA.

Harris va reafirma sprijinul SUA pentru poporul Ucrainei, în timp ce aceștia se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, se arată în declarație.

Kremlinul a spus în mod repetat că orice discuții privind asigurarea păcii în Ucraina ar trebui să implice Rusia, care nu a fost invitată la summit.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat luni că Filipinele vor participa la o conferință pentru pace găzduită de Elveția în această lună și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat.

"Sunt recunoscător Filipinelor pentru sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pentru poziția clară cu privire la agresiunea Rusiei împotriva țării noastre și pentru sprijinirea unor rezoluții importante ale ONU," a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a fost în Singapore duminică și a declarat la o conferință de securitate că Xi contribuie la eforturile Rusiei de a perturba conferința pentru pace programată pentru 15-16 iunie, prin presiuni asupra liderilor altor țări de a nu participa.

"Această încercare de a perturba summitul este sistematică și are o amploare fără precedent, ceea ce confirmă încă o dată că facem totul corect," a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Kuleba a adăugat că eforturile Rusiei de a sabota summitul s-au concentrat pe țările din Asia, Africa și America de Sud.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a respins acuzația luni, spunând despre China că  ”toate eforturile favorabile soluționării pașnice a crizei ar trebui sprijinite.”

China a cerut organizarea unei conferințe de pace cu participarea egală a tuturor părților, inclusiv a Rusiei, care nu a fost invitată. Rusia a declarat, de asemenea, că planul de pace al lui Zelenski, care prevede retragerea trupelor ruse din teritoriile ucrainene, este inacceptabil.

În ciuda neutralității sale declarate, comerțul Chinei cu Rusia a crescut, permițând Moscovei să facă față sancțiunilor economice occidentale.

Agențiile de informații din Ucraina, SUA și alte țări spun, de asemenea, că există dovezi că piese chinezești ajung în armele rusești, chiar dacă țara lui Xi nu își înarmează direct vecinul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel