Karel Schwarzenberg, fost ministru de Externe al Cehiei, a murit. A avut un rol major în tranziţia ţării de la comunism la democraţie

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fostul ministru de Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, a murit la vârsta de 85 de ani. 

Schwarzenberg s-a născut într-o prestigioasă familie cehească şi a devenit unul dintre oamenii de bază ai lui Vaclav Havel, după ce fostul disident a câştigat primele alegeri libere din ţară, în 1990. Ulterior, a fost ministru de Externe între 2007 şi 2013, cu două mandate. 

A susţinut o mai bună integrare în Europa şi, deşi a fost un conservator declarat, a susţinut cu putere grupurile liberale şi intrarea tinerilor în politică, scrie Reuters. 

Săptămâna trecută, Schwarzenberg a fost transportat la un spital din Viena. 

"Karel Schwarzenberg a murit. A fost unul dintre cei mai importanţi şi mai buni oameni din viaţa mea. Odihnească-se în pace. Republica Cehă ar trebui să îi fie mereu recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru ea", a scris pe Twitter Miroslav Kalousek, fondatorul partidului TOP09. 

Schwarzenberg a petrecut o mare parte din viaţă în exil, după ce familia sa a devenit una dintre ţintele comuniştilor ajunşi la putere în 1948. Puterea comunistă a confiscat proprietăţile familie, care includeau castele, păduri şi ferme în sudul ţării, aproape de graniţa cu Austria. 

În timpul exilului din Austria, a susţinut mişcarea anti-comunistă şi a sponsorizat o librărie care vindea literatură cehă interzisă. După Revoluţia de Catifea din 1989, care a dus la răsturnarea de la putere a comuniştilor în Cehoslovacia, Schwarzenberg a devenit şeful de cabinet al lui Havel. În 2004 a devenit senator şi a pus bazele partidului TOP09, membru în coaliţia de centru-dreapta care guvernează acum Cehia. 

"Dragă Kary, îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru ţara noastră", a transmis partidul pe Twitter. 

În 2013, Schwarzenberg a candidat la preşedinţie, dar a pierdut în faţa lui Milos Zeman. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel