Karner, ministrul de Interne austriac, la Bucureşti. Votează Austria pentru intrarea României în Schengen? "Vă spun foarte deschis. De asta nu am putut vota în decembrie"

Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a venit la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode, ministrul de Interne din România. Astfel, acesta a explicat de ce s-a opus aderării României la Schengen, dar şi că lucrează împreună cu Lucian Bode pentru a îmbunătăţi sistemul migraţiei europene. 

"Permiteți-mi să repet mesajul pentru care nu am putut să votez pe 8 decembrie, pentru aderarea României la spațiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcționează. Dacă există controale pe care le desfășurați dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale și între Germania și Austria.

Asta înseamnă că și cetățenii austrieci dacă merg în Germania sunt controlați. Franța face la fel cu Germania. Și aș putea să vă dau câteva exemple. Aceasta este dovada că sistemul nu funcționează și că sistemul nostru trebuie să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. De aceea suntem parteneri apropiați pentru a atinge aceste obiective.

Primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună. Dacă vedem că mai sunt atât de multe controale la frontiere în Europa, care nu ar trebui să existe, dar din motive de securitate există, pentru asta luptăm împreună. Toate celelalte le vom discuta împreună cu domnul ministru. Vă spun însă foarte deschis: nu pot să vă ofer azi o dată fixă, ci în primul rând vreau să obținem date împreună pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe.

Nu pot să vă vorbesc despre o dată. Este în sarcina Președinției și a Comisiei de a stabili agenda Consiliului. Suntem încă departe de acel moment ca să putem susține că sistemul e funcțional. De aceea lupt cu mulți parteneri împreună, cu domnul Bode împreună, ca sistemul să fie îmbunătățit, chiar mă lupt și cu dumneavoastră pentru un sistem mai bun", a declarat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, la Bucureşti. 

"Nu lupt împotriva României, ci împreună cu domnul Bode"

Întrebat de ce se opune aderării României la Schengen, în condiţiile în care Germania, ţara în care conform datelor oficiale se duc cei mai mulţi migranţi, Gerhard Karner a spus că "Nu pot să repet cifrele. În Austria am avut peste 110.000 solicitanți de azil. Pe cap de locuitor sunt cele mai multe solicitări din toată Europa. Deși suntem un stat fără frontiere externe. Și vedem că sistemul nu funcționează. Și Cancelarul a recunoscut acum trei săptămâni că Germania a prelungit controalele cu Austria. Și Austria are controale cu Germania. Adesea, se uită acest lucru.

E dovada că sistemul per ansamblu nu funcționează. Nu lupt împotriva României, ci împreună cu domnul Bode ca să putem obține îmbunătățirea sistemului, să investim în protecția frontierelor externe.

Pe 8 februarie a fost un consiliu al șefilor de guverne în care au ajuns la concluzii să se pună la dispoziție mijloacele de finanțare pentru frontierele externe. Și în această direcție vreau să discut cu domnul Bode. Să vedem că procedurile funcționează  la frontiere, că sunt rapide și că pot fi prelucrate rapid toate cererile. Aceste lucruri, cu acestea lupt eu împreună cu domnul Bode, împreună cu Comisia și câteodată, împotriva Comisiei", a mai arătat ministrul austriac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel