Cel mai mare atac ransomware din istorie s-a terminat cu bine pentru păgubiți.
O cheie virtuală care poate debloca fișierele a sute de companii care au fost victima unui mare atac cibernetic a fost obținută de păgubiți. Conform BBC, firma americană de IT Kaseya, care a fost victima atacului de la începutul lunii iulie, a transmis că a primit cheia virtuală de la „un terț de încredere”.
Software-ul de tipul ransomware este un program care fură datele unui computer și le criptează astfel încât victima nu poate să le mai acceseze. Apoi, hackerii cer o plată pentru a returna fișierele celor care le dețin. Cheia care decriptează hack-ul va permite clienților Kaseya să își recupereze fișierele pierdute fără să plătească suma de răscumpărare cerută de hackeri.
Purtătoarea de cuvânt a companiei, Dana Liedholm, a refuzat să spună dacă Kaseya a plătit sau nu pentru cheie. Aceasta a adăugat că firma ajută în mod activ clienții să-și recupereze datele pierdute.
Atacul a avut loc inițial asupra companiei Kaseya, după care s-a răspândit în rețelele corporațiilor care îi foloseau software-urile. În jur de 800 – 1.500 de afaceri au fost afectate de incident, a estimat Kaseya, incluzând 500 de supermarketuri suedeze Coop și 11 școli din Noua Zeelandă.
După atacul de la începutul lunii iulie, gruparea de hackeri REvil a cerut 70 milioane de dolari în Bitcoin pentru a restitui datele criptate. Totuși, membrii grupului au dispărut de pe internet în zilele care au urmat incidentului, lăsând companiile într-o situație imposibilă pentru recuperarea datelor.
SUA au fost lovite de numeroase atacuri de tip „ransomware”, care constau în introducerea în reţelele sociale a unei entităţi pentru a cripta datele, iar apoi în solicitarea unei răscumpărări, cel mai adesea în bitcoin, în schimbul cheii de decriptare. Chiar dacă Moscova neagă orice responsabilitate, majoritatea tentativelor de extorcare au fost imputate unor grupuri de hackeri rusofoni sau care acţionează de pe teritoriul rus.
Cu prilejul unui summit de la Geneva cu Vladimir Putin de la jumătatea lui iunie, Joe Biden şi-a afişat fermitatea şi a promis să reacţioneze în cazul unor noi atacuri din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci