Katz, șeful diplomației israeliene, avertisment privind ”statul palestinian”: Ar însemna o bază iraniană în zonă

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a lansat un avertisment cu privire la înființarea ”statului palestinian”, în contextul în care se fac eforturi pentru un armistițiu în Gaza.

Israel Katz, ministrul de Externe al Israelului, a declarat vineri că un stat palestinian nu poate exista deoarece ar implica crearea unei ”baze iraniene” atât în Fâșia Gaza, cât și în teritoriile palestiniene din Cisiordania, informează EFE, scrie Agerpres.

”Iranul și Hamas au preluat controlul asupra chestiunii palestiniene. Un stat palestinian ar însemna o bază iraniană în Gaza, Iudeea și Samaria (n.r. termenul biblic și istoric pentru Cisiordania)”, a scris Katz într-un mesaj pe X.

Potrivit ministrului israelian, asta s-a întâmplat deja în Liban, Yemen, Siria și Irak și ”ar pune în pericol centre de populație, rute de zbor și de navigație și centre economice ale Israelului”.

”Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat șeful diplomației israeliene.

Israelul susține că în prezent poartă un război pe șapte fronturi, controlate de grupuri armate satelit ale Iranului, finanțate și antrenate de regimul de la Teheran, și că aceasta constituie o amenințare existențială.

Acest război este purtat de Israel mai ales cu organizațiile Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza și în Cisiordania și cu Hezbollah în Liban, la limita granițelor sale. Un război pe care îl poartă însă și cu rebelii houthi din Yemen, cu Rezistența Islamică din Irak, cu milițiile pro-iraniene din Siria sau cu Iranul însuși, care luna trecută a amenințat că va lansa un atac direct împotriva Israelului, după uciderea liderului politic al Hamas la Teheran.

Israelul, în alertă maximă de la finalul lui iulie

Israelul este în alertă maximă de la sfârșitul lunii iulie, după ce atât Iranul, cât și Hezbollah au jurat răzbunare pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, respectiv a unui important lider militar șiit, Fuad Shukr, la Beirut.

Între timp, forțele militare israeliene continuă, după mai bine de zece luni, războiul împotriva Hamas în Fâșia Gaza, unde au murit deja peste 40.200 de palestinieni.

Biden a ”subliniat urgența” unui armistițiu în Gaza 

Președintele SUA Joe Biden a avut, miercuri, o discuție telefonică cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al Casei Albe, iar subiectul discutat a fost armistițiul din zonă.

Astfel, președintele Biden a ”subliniat urgența încheierii acordului de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor” din Fâșia Gaza.

Convorbirea dintre Biden și Netanyahu s-a axat pe ”discuțiile viitoare de la Cairo pentru înlăturarea oricăror obstacole rămase” înainte de a se ajunge la un compromis între Israel și Hamas.

De asemenea, cei doi au discutat ”despre eforturile active și continue ale SUA de a sprijini apărarea Israelului împotriva tuturor amenințărilor venite din partea Iranului, inclusiv a grupurilor teroriste proxy ale acestuia, Hamas, Hezbollah și Houthis, pentru a include desfășurări militare americane defensive în curs”, potrivit comunicatului. Vezi tot articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel