Profesorul de economie Mircea Coşea a vorbit, pentru cititorii DC News, despre efectele tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, precum şi cele ale revoltelor din Kazahstan asupra ţării noastre.
Mircea Coşea a explicat care ar putea fi efectele tensiunilor din regiune asupra ţării noastre. Profesorul Coşea a vorbit atât despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, cât şi despre conflictul din Kazahstan dar şi de situaţia de la Marea Neagră.
"Sunt tensiuni care sunt aproape de noi şi care nouă ne creează două tipuri de evenimente. În primul rând, apropierea de noi a unor tensiuni importante, cum sunt cele din Ucraina, fac ca investiţiile străine să intre într-o zonă de aşteptare. Nu vin în România încă, nu vin într-o proporţie importantă, pentru că nu ştiu ce se întâmplă, e o zonă care se încălzeşte şi, de obicei, există o expectaţie, să vadă ce se întâmplă sau cum se desfăşoară. Deci tot ceea ce este conflict aproape de noi - Marea Neagră care începe să fie conflictuală, toate astea ne afectează.
În al doilea rând, există un lucru care poate să ducă la o anumită presiune asupra începerii extragerii gazelor din Marea Neagră, ca urmare a activării - acum câteva zile a avut loc o reuniune - a unui triunghi care-şi propune să reglementeze exportul de gaz dinspre partea rusească spre Europa, acest triunghi care se cheamă Astana, format din Rusia, Iran şi Turcia. Deci se mai creează încă o presiune din punctul de vedere al potenţialilor actori energetici din zona aceasta a estului Europei.
Cu Kazahstanul problema, din punctul meu de vedere, este mai încurcată. Acum sigur, evenimentele de acolo sunt în desfăşurare, nu ştim ce se întâmplă, dar după astfel de evenimente care vor duce, sigur, la o schimbare a situaţiei politice din Kazahstan, nu ştim ce hotărâre se va lua în legătură cu investiţiile pe care le au în România (n.r. - de ex. Rompetrol). Şi aici e o chestiune care ar trebui să fie privită cu atenţie de către Ministerul de Externe în primul rând, care să menţină o legătură cu factorii de conducere din Kazahstan, cei care au fost, cei care vor fi, în aşa fel încât să arate disponibilitatea României de a continua relaţiile din punct de vedere economic şi comercial cu oricine va fi acolo la conducerea Guvernului şi a Preşedinţiei din Kazahstan.
Sunt lucruri care ne influenţează. Nu direct, poate nu imediat, dar pe care trebuie să le avem în vedere", a transmis Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu