Comisia Europeană este ”mai mult decât încântată” că Kazahstanul ajută firmele UE din Rusia, spune Timur Suleimenov, prim-adjunctul șefului de personal al președintelui kazah.
Companiile care doresc să continue să vândă mărfuri către Rusia, dar sunt dornice să evite orice repercusiuni negative, au un nou prieten care se oferă să ajute: Kazahstan.
Într-un interviu acordat marți pentru Politico Timur Suleimenov, prim-adjunctul șefului de personal al președintelui kazah, a declarat că firmele aflate sub presiune pentru a-și muta afacerea de la Moscova vor ”să fie undeva în vecinătate, iar noi am dori să fim acel vecin”.
Comisia Europeană și-a dat binecuvântarea acordului, a adăugat el, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu șeful comercial al UE, Valdis Dombrovskis. Suleimenov a subliniat că Kazahstanul nu oferea o modalitate de a evita sancțiunile internaționale, ci de a ajuta companiile să vândă în mod legitim bunuri precum pantofi sport și tricouri rușilor.
”Companiile europene părăsesc Rusia fie din cauza sancțiunilor, fie din cauza presiunilor din partea publicului, din partea acționarilor și din motive etice”, a spus el. ”Comerțul este comerț și acele companii ar dori să împartă piața de consum din Rusia”, spune Suleimenov.
Oferta din Kazahstan – și afirmația că este susținută de Comisia Europeană – ar putea reaprinde dezbaterea despre afacerile care încearcă să navigheze în problemele etice ale operațiunii lui Putin în Rusia. Companiile cântăresc riscurile de a-și menține deschise operațiunile din Rusia, față de apelurile tot mai mari din partea militanților de a boicota țara.
În interviu, Suleimenov a spus că dorește să verifice cu Comisia că nu are obiecții cu privire la ”oportunitățile” pe care invazia Ucrainei de către Rusia le creează Kazahstanului de a atrage afaceri europene.
”Tocmai am discutat cu Comisia, dacă este în regulă cu ei”, a spus el. ”Am primit răspunsul perfect că atâta timp cât regimul de sancțiuni este respectat – și, bineînțeles, Kazahstanul respectă toate celelalte obligații, OMC, tratatele de dublă impunere și orice altceva – sunt mai mult decât fericiți pentru companiile europene să fie în Kazahstan" a spus Suleimenov.
Fost stat sovietic, Kazahstanul are o întinsă graniță terestră cu Rusia și China și exportă în principal țiței. Are o atitudine neutră cu privire la războiul din Ucraina, a spus Suleimenov: ”Nu suntem de partea niciunei părți a conflictului din punct de vedere militar sau politic, dar oferim ajutor umanitar Ucrainei.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News