Keep Calm And Brexit On!?

Deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a lansat un avertisment serios într-un editorial scris pentru DCNews.Stroe analizează votul de la referendumul din Marea Britanie și arată că libertatea de expresie a fost folosită de  mișcări și politicieni care s-au cățărat pe valul ultra-naționalist, anti-european și contestatar al sistemelor instituționale, din pur interes politicianist, dar și în mod conștient, având misiune și obiective precise de dezbinare și distrugere. Acest ultim aspect e cel mai îngrijorător, subliniază Ionuț Stroe.

Iată, integral, editorialul scris de deputatul Ionuț Stroe:  

"Keep Calm And Brexit On!?"

Întreaga lume este șocată după rezultatul referendumului britanic, de a părăsi Uniunea Europeană. Au stabilit în mod conștient sau nu, o piatră de hotar în istoria modernă, un precedent grav și un reper alarmant al istoriei UE.

 Cu toate că liderii campaniei pentru ieșirea din Uniunea Europeană și-au exprimat într-un mod zgomotos și bucuros victoria, se pare că foarte mulți britanici nici nu știu ce au votat efectiv. Nu cred că alegătorii și-au dorit să se confrunte acum cu o serie de șocuri economice și financiare care, spun analiștii, se vor agrava. Refuz să cred că își doresc auto-izolarea, că se așteptau ca lira să sufere cea mai mare scădere înregistrată vreodată într-o singură zi, să clatine serios unitatea și stabilitatea Regatului, să declanșeze involuntar, poate cea mai gravă situație de incertitudine economică și politică.

A fost mai degrabă un vot al frustrării împotriva unui "dușman" mistificat: UE! Majoritatea celor care au votat pentru ieșire nu s-a gândit la urmări, la efecte, ci au visat frumos la nostalgia imperialismului din tradiția britanică, la sentimentul naționalist, la bunăstarea iluzorie zugrăvită de politicianism și naționalism.

Fapt interesant: În mod oficial, statisticile Google ne arată că mulți păreau să nu știe nici măcar ce este Uniunea Europeană. Întrebarea "Ce este UE?" este cea de a doua în topul căutarilor pe internet din Marea Britanie.

De altfel, Google a raportat că numarul căutărilor pentru "ce se întâmplă dacă părăsim UE", a crescut de trei ori abia după închiderea urnelor (joi noaptea și vineri dimineața).

De fapt, campania de marketing pentru "ieșire", s-a construit pe sentimente ”anti”, nu pe beneficii directe: naționalismul agresiv, mesajele anti-UE, anti-musulmani, migrația, sistemul de servicii publice și prestații sociale împovărat.

Dar cum marile minciuni se contruiesc folosindu-te de mici adevăruri, s-a ajuns ca totul să se subsumeze unui obiectiv greșit: ieșirea din UE!

Nimeni n-a negat ca 300.000 de imigranți în fiecare an, nu pun o mare presiune pe serviciile publice și de prestații sociale din Marea Britanie, că statul plătește alocații la nivelul britanic copiilor de imigranți mulți aflați în țările de origine, că UE nu funcționează greoi și multe din provocările cu care se confruntă au clătinat-o, dar soluția problemelor nu era ieșirea!

Să-i vedem acum pe cei care au susținut exit-ul cum vor gestiona o situație extrem de dificilă și cum vor negocia condițiile de ieșire din UE. Nu au absolut niciun PLAN!

Problema gravă e că destinul UE este în mare pericol! Campania propagandistică a prins în UK și prinde teren și în alte părți ale Europei. Modelul britanic de referendum e solicitat în multe țări de mișcările politice populiste, ultra-naționaliste și eurosceptice. Comunicarea agresivă, cu tendințe de dușmănie și sentimentele contestatare cu orice preț, se multiplică. Pe fondul actualelor provocări și crize europene, opinia publică e din ce în ce mai ușor influențabilă, (după un plan bine orchestrat în fiecare țară), spre resentimente, autoizolare, frustrare și dusmănie. Obiectivul clar, dar nedeclarat este slăbirea unității UE.

În esență, la o analiză serioasă, votul britanicilor nu este împotriva UE ca formă de asociere între state, ci împotriva modului în care UE funcționează: greoi, disproporționat și folosind principiul unanimității care blochează în general deciziile, fapt care se amplifică la fiecare val de extindere.

Celebra sintagmă "Keep calm and carry on!" nu mai e de actualitate!

Este mai evident ca niciodată că trebuie URGENT pornită marea reformă a Uniunii Europene care să regândească modelul de funcționare și care să reproiecteze viitorul UE. Avem nevoie de perspective clare pentru a mai spera la UE în timp. UE trebuie modernizată, debirocratizată, desțepenită din anchilozarea provocată de crizele recente, dar, mai ales, este nevoie de o Uniune Europeană unită prin propriile valori fundamentale  - promovarea păcii şi a bunăstării popoarelor.

Primul pas venit ca reacție la semnalul britanic este să se ia act de voința cetățenilor exprimată prin vot, să se respecte și să se implementeze. UE trebuie să ceară autorităților de la Londra demararea cât mai rapidă a dialogului privind ieșirea. Dacă ar fi să ne luăm după premierul Cameron, care gândește o demisie întârziată cu trei luni, ar însemna să vedem prelungirea excesivă a stării de incertitudine și dispută care ar frustra și mai mult cetățenii care nu-și văd voința transpusă în realitate. În același timp ar exporta tensiunile și altor state membre și numai de asta nu avem nevoie acum în UE, de incertitudini si instabilitate economică și politică. Efectul poate fi contagios.

Cel mai grav lucru care există și nu-și găsește rezolvarea standard sau la îndemână, este acela că folosind libertatea de expresie, mișcări și politicieni ai zilelor noastre s-au cățărat pe valul ultra-naționalist, anti-european și contestatar al sistemelor instituționale, unii din pur interes politicianist, alții în mod conștient, având misiune și obiective precise de dezbinare și distrugere. Acest ultim aspect e cel mai îngrijorător!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel