Keir Starmer convoacă o ședință de urgență pe fondul intensificării revoltelor din Marea Britanie

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

O întreagă revoltă a pornit în Marea Britanie pe fondul imigrației.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer va ține o ședință de urgență luni, împreună cu șefii poliției, după ce protestele violente împotriva imigrației s-au intensificat în ultimele zile. Manifestanții au incendiat clădiri și vehicule, iar hotelurile care adăpostesc solicitanți de azil au fost atacate.

Revoltele au izbucnit în mai multe orașe din Marea Britanie săptămâna trecută, după ce trei fete au fost ucise într-un atac cu cuțitul în Southport, în nord-vestul Angliei. Până în prezent, 420 de persoane au fost arestate.

Crima a fost exploatată de grupuri anti-imigrație și anti-musulmane, care au răspândit dezinformări online, susținând că atacatorul ar fi fost un islamist radical recent sosit în Marea Britanie. Poliția a clarificat însă că suspectul s-a născut în Marea Britanie și că incidentul nu este tratat ca un act terorist.

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a declarat că „răzvrătiții s-au simțit încurajați de acest moment pentru a incita la ură rasială”, adăugând că polițiștii au fost atacați cu cărămizi, magazinele au fost jefuite, iar moscheile și afacerile deținute de asiatici au fost vizate.

În weekend, revolte au avut loc în Liverpool, Bristol, Tamworth, Middlesbrough și Belfast, în Irlanda de Nord. Majoritatea participanților erau tineri care purtau balaclave și drapele britanice, aruncând cu pietre și scandând „Opriți bărcile”, referindu-se la migranții care au sosit în ultimii ani pe coasta de sud a Angliei. În Rotherham, nordul Angliei, protestatarii au încercat să pătrundă într-un hotel care găzduia solicitanți de azil.

Poliția acuză dezinformarea din mediul online

Poliția a atribuit violențele dezinformării online, amplificată de figuri publice proeminente. Una dintre cele mai notabile persoane acuzate este Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub pseudonimul Tommy Robinson, fost lider al grupului anti-islam English Defence League. Acesta a fost acuzat de presă că a răspândit informații false către cei 875.000 de urmăritori ai săi pe platforma X.

„Ei vă mint pe toți,” a scris Yaxley-Lennon. „Încercând să întoarcă națiunea împotriva mea. Am nevoie de voi, voi sunteți vocea mea.”

Elon Musk, proprietarul platformei X, a intervenit și el în discuții despre violențe. Răspunzând la o postare care punea tulburările din Marea Britanie pe seama migrației în masă și a granițelor deschise, Musk a scris: „Războiul civil este inevitabil.”

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a declarat pentru posturile de televiziune că tensiunile au fost amplificate și de către piromanii din online, iar guvernul va aborda problema cu companiile de social media.

„Cred că ceea ce ați văzut este că rețelele de indivizi și grupuri diferite au încercat să alimenteze flăcările,” a spus ea pentru Sky News, evitând să răspundă la întrebări despre implicarea statelor străine.

Deși a recunoscut că oamenii au păreri și preocupări legate de probleme precum imigrația, ea a învinovățit grupurile extremiste, rasiste și violente pentru violențe. „Oamenii raționali care au aceste opinii și preocupări nu ridică cărămizi și nu le aruncă în poliție,” a subliniat Cooper.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel