Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a opinat, luni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituției nu mai este posibilă.
"Legat de Constituție, noi considerăm că în această sesiune, în acest an, până la alegerile din 2016, o amendare a Constituției, o amendare coerentă, substanțială, nu mai este posibilă. Discuțiile pot fi continuate în Comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge în Parlament la două treimi sau la trei pătrimi în acest an, în această perioadă", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
El a trasmis că speră ca observațiile UDMR cu privire la legea finanțării partidelor politice și legea finanțării campaniilor electorale să fie luate în considerare.
Liderul UDMR a precizat că în ceea ce privește legea alegerilor locale, UDMR susține alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin și alegerea președinților consiliilor județene în mod direct.
"Putem accepta și alegerea președintelui de către Consiliul Județean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miză importantă modalitatea cum sunt aleși președinții consiliilor județene. Eu recunosc că la o adică alegerea președinților în interiorul consiliilor și de către consiliu, din punctul nostru de vedere ar însemna câteva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este să fie o administrație publică funcțională și bine gândită", a continuat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR a menționat că, în ceea ce privește alegerile locale, Uniunea susține un prag de 3% pentru alegerile consiliilor județene, afirmând că acest prag este unul rezonabil. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR susține reîntoarcerea pe lista națională, reprezentarea proporțională și principiul ca un județ să aibă cel puțin doi senatori și patru deputați în cazul alegerilor parlamentare.
"Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, dar cifra de 300 nu este bătută în cuie. Noi considerăm că va fi un pic peste 300, dar nu acest lucru este cel mai important. Noi susținem introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege. Am prezentat argumentele și președintelui Republicii", a mai afirmat liderul maghiar.
În cazul votului din diaspora, președintele UDMR a arătat că Uniunea susține votul prin corespondență, cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să voteze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News