Kelemen Hunor susține că Guvernul este preocupat de ceea ce se întâmplă pe piața carburanților, mai ales în contextul conflictului ruso-ucrainean care a dus deja la o creștere a prețului petrolului.
Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că toată lumea a fost de acord să caute o soluție, pentru reducerea prețului la combustibili, însă că acest lucru a rămas la nivel de discuții.
Într-o intervenție avută la B1TV, liderul UDMR susține că ”nu poți anunța o măsură fără să vezi impactul, până când nu vezi cum reacționează piața, până nu vezi cum ce efect va avea acea măsură. A fost o discuție ieri și urmează să mai avem încă una despre acest subiect pentru a vedea tot ce înseamnă impact politic, financiar și social. (...) Lumea este îngrijorată, unii sunt revoltați, dar au dreptate. Vine peste noi această inflație, prețul la energie, prețul la carburanți, ceea ce fără dar și poate va genera inflație în lanț. Trebuie să așteptăm discuțiilor cu actorii de pe piață (n.r. carburanților) și un impact foarte clar, căci se poate reduce pentru o perioadă de 3-6 luni, o perioadă, după care, brusc dacă urcă prețul este o problemă. În acest moment, din cauza conflictului ruso-ucrainean pe bursă prețul petrolului s-a schimbat și chiar dacă nu a atins un record va influența toată piața carburanților. Trebuie să facem analizele necesare, eu nu sunt pentru 'balet mediatic' , nu intru în această competiție populistă. Guvernul și coaliția de guvernare este preocupată și de ceea ce se întâmplă pe această piață”, a declarat Kelemen Hunor, la B1TV.
”Discuția de ieri a fost foarte clară și toată lumea a fost de acord să vedem ce impact va avea și care va fi rezultatul după discuțiile cu actorii de pe piață”, a spus vicepremierul cu privire la decredibilizarea ministrului de Finanțe, cel care a anunțat ca viabilă această măsură. ”Prețul carburanților se reflectă în toate produsele și în toate serviciile. Este unul dintre factorii care generează inflație și toată lumea încearcă să tempereze prin a stopa, prin a reduce prețului la pompă. Este clar. Și încă nu am intrat în campania agricolă de primăvară, unde lucrurile se complică și mai mult. Polonezii au plafonat prețul la carburanți pentru fermieri. Și noi trebuie să ne gândim și există deja o preocupare pentru acest lucru, că dacă nu reușim să facem pasul, în acest an, de la legume până la grâu și pâine, prețurile vor exploda”, a mai spus vicepremierul, lansând și o dată limită până la care ar trebui să se ia o astfel de măsură, ”până să începem campania agricolă”.
”Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris pe Facebook Adrian Câciu.
Vezi și: Câciu, despre înjumătățirea accizei la carburanți: Propunerea a fost validată!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News