Premierul Nicolae Ciucă a precizat că liderul UDMR a oferit explicaţii în şedinţa coaliţiei cu privire la discursul susţinut de Viktor Orban în România.
Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi, dacă Kelemen Hunor a dat explicaţii despre discursul lui Viktor Orban. Conform liderului PNL, aspectele prezentate de preşedintele UDMR ţin de faptul că el personal nu a participat la evenimentul discutat și că nu poate fi făcut responsabil de declaraţiile altei persoane.
„A fost un angajament al nostru, al tuturor, să îi solicităm preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, explicaţii. Explicaţiile au cuprins trei puncte principale. Primul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alţii şi la al treilea punct a fost vorba de elemente, de comentarii de nuanţă pe care dumnealui le va explica personal.
Ceea ce este important şi consider că trebuie comunicat este faptul că, din discuţiile pe care le-am avut, a reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euro-atlantice. (...) Este o explicaţie care, în momentul de faţă, ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”, a spus Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Sinaia.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 iulie, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susţinut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar şi de o discuţie clarificatoare în cadrul coaliţiei.
Guvernul a majorat bugetul total al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie cu circa un miliard de lei, de la 6,380 miliarde lei la 7,379 miliarde lei.
Cabinetul Ciucă a modificat, în şedinţa de joi, HG nr. 807/2014.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsura a fost luată având în vedere interesul manifestat de mediul de afaceri pentru aceasta schemă, în sesiunea din 15 iunie - 26 iulie fiind depuse 193 de proiecte de investiţii, unele dintre acestea având valori mari.
„Schema de ajutor de stat are în vedere finanţarea investiţiilor realizate de întreprinderi în active corporale şi necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei. Obiectivul schemei este susţinerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii în sectoarele de activitate care creează produse cu valoare adăugată mare. Proiectele de investiţii aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 21.680 locuri de muncă şi plata unor contribuţii la bugetul de stat în valoare de peste 6,19 miliarde lei", se arată în comunicat.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în şedinţa de Guvern că toate concediile medicale vor fi plătite în acest an, bugetul Ministerului Sănătăţii fiind suplimentat în acest sens.
„Ceea ce doresc să menționez este că au fost asigurate fonduri suplimentare la Ministerul Sănătății. Sănătatea reprezintă o prioritate pentru Guvernul României și, în felul acesta, în baza analizelor de la Ministerul Sănătății, am alocat fonduri suplimentare, care au vizat toate proiectele de modernizare și de susținere a serviciilor medicale, coroborate, bineînțeles, cu proiectele pe care le avem în derulare din fonduri europene și care urmează să fie accesate și puse în aplicare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Doresc să subliniez un aspect pe care l-am agreat în coaliție și care este cât se poate de important: au fost alocate sumele necesare astfel încât să poată să fie asigurată plata concediilor medicale și avem garanția că, până la finele anului, la următoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem întârzieri în acest sens", a declarat Nicolae Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu