Kelemen Hunor: Liberalii au o datorie față de preşedintele Klaus Iohannis

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii au o datorie faţă de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a ajutat să ajungă la guvernare, a afirmat miercuri liderul UDMR, Kelemen Hunor, referindu-se la propunerea legislativă prin care şeful statului poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţă la alegerile parlamentare, potrivit Agerpres.

"Au majoritate, au stabilitate, vor rezolva problema pentru Iohannis, deci nu e problema noastră. Dacă ei spun că au majoritate şi există o stabilitate PSD - PNL, dacă asta este dorinţa preşedintelui Iohannis, au toată posibilitatea şi au şi majoritatea să găsească o soluţie pe urmele lui Iliescu, bineînţeles, fiindcă a fost un precedent pentru Iliescu", a declarat Kelemen Hunor, într-o emisiune la TVR Info.

El a reafirmat că se poate din punct de vedere juridic, mai ales că mandatul preşedintelui expiră pe 21 decembrie, iar mandatul actualului Parlament tot pe 21 decembrie.

"Din acest punct de vedere, se suprapun perfect cele două mandate, deci nu e nicio încurcătură. Sigur, aici PNL are o datorie faţă de Klaus Iohannis şi acest lucru trebuie spus. Klaus Iohannis i-a ajutat pe PNL-işti să ajungă la guvernare şi i-a ţinut la guvernare. A făcut campanie în 2020 pentru ei, împotriva PSD, şi din 2019 ţine PNL la guvernare. Totuşi a fost un efort din partea lui Iohannis pentru PNL în această perioadă de cinci ani de zile. Fără să câştige alegerile PNL, el la guvernare, acum e rândul PNL să plătească factura, deci aşa e viaţa, aşa e în politică. Şi eu mă uit la toată povestea asta din această perspectivă. Că e o strategie bună sau nu pentru PNL nu vreau să comentez, e treaba lor, dar cum domnul Iohannis i-a dus pe spate, acum e rândul domnului Ciucă să-l ducă pe spate pe Klaus Iohannis", a explicat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, "PSD nu trebuie să se gândească la o strategie, că au rezolvat PNL-iştii în locul lor".

"Eu cred că pentru PSD e ok. (...) Deci toate problemele care sunt legate de mandatul şi nemulţumirea oamenilor faţă de mandatele lui Iohannis acum se descarcă pe PNL. Pentru PSD, nici nu trebuie să se gândească ei la o strategie că au rezolvat PNL-iştii în locul lor, dar eu nu sunt analist. Eu mă uit din această perspectivă - datoria PNL faţă de Iohannis. Iohannis a muncit mult pentru ei în 2020. (...) Acum cinci ani, noi, prin moţiune de cenzură, am dat jos pe doamna Dăncilă şi imediat a venit cu Guvernul lui Ludovic Orban. Deci de cinci ani, PNL guvernează datorită lui Iohannis sau din cauza lui Iohannis, depinde din ce perspectivă vă uitaţi la această guvernare", a arătat preşedintele UDMR.

El a menţionat că schimbarea legii "se face pentru un singur om", iar "electoratul va decide cum va considera".

Miercuri, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, la Parlament, propunerea legislativă prin care preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţă la alegerile parlamentare.

Ulterior, Biroul permanent al Senatului a transmis instituţiilor avizatoare - Consiliul Legislativ, Guvern, Consiliul Economic şi Social - proiectul de act normativ, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel