Viceprim-ministrul Kelemen Hunor a fost invitat la interviurile RFI, unde a vorbit despre situația importului şi tranzitului de cereale din Ucraina.
Guvernul a decis că nu va interzice importurile şi tranzitul de cereale din Ucraina, însă transporturile vor fi sigilate și monitorizate pe teritoriul României. Despre această decizie, Kelemen Hunor a spus că Ucraina trebuie ajutată, dar în același timp, nu ne permitem falimentarea agriculturii și a fermierilor români.
„În primul rând, trebuie să vedem ce nevoi au agricultorii şi ce pierderi au suferit în această perioadă şi trebuie să facem o compensare reală, o despăgubire reală, fiindcă, altfel, se compromite toată campania agricolă de primăvară. Noi nu ne-am propus şi nici colegii noştri că vrem să falimentăm agricultorii români. Şi aici, ieri am luat o decizie prin care vom da, peste 15 zile, peste 2 săptămâni începem plata către fermieri, fiindcă asta este necesitatea imediată şi soluţia imediată.
În ceea ce priveşte exportul sau importul, trebuie să spunem foarte clar că România nu numai că a ajutat Ucraina, dar a facilitat toate posibilităţile de a transporta cerealele prin România, prin portul Constanţa, prin infrastructura rutieră. Dar sigur că lucrurile n-au funcţionat şi nu funcţionează. Ucraina, în acest moment, nu a respectat acea decizie care se referea la tranzitul cerealelor până la state terţe, fără taxe vamale, prin Uniunea Vamală şi ne-am trezit cu toţii cu cereale la un preţ foarte mic în interiorul Uniunii Europene. Asta este o problemă spre fermieri, dar dacă vorbim de sănătatea populaţiei şi de aspectele legate de calitatea grânelor din Ucraina, noi ştim că ei folosesc peste 200 de erbicide care sunt interzise în Uniunea Europeană şi nu sunt folosite nici în România, nici în Bulgaria, nici în Ungaria, nici Polonia.
Şi acum ne-am trezit cu câteva milioane de tone de cereale, care sigur că vor intra sub formă de produse alimentare pe piaţa europeană, vrei, nu vrei. Şi acestea sunt probleme reale, până la urmă. Trebuie ajutată Ucraina, i-am ajutat cu toţii, dar nu putem falimenta agricultura şi pe fermierii români. Şi, aici eu cred că sigilarea transporturilor este doar o măsură temporară, ca să zic aşa, fiindcă dacă nu putem urmări toate transporturile care intră în România, până când ies din România şi totuşi, în continuare, rămâne o problemă. Că dacă au plecat mai departe în Polonia, Bulgaria şi în Austria, dar acolo nimeni nu controlează, tot pe piaţa europeană ajung sub formă de alimente prelucrate, bineînţeles.
Deci nu rezolvă prea mult în acest moment, dar cel puţin pentru această etapă putem să-i ajutăm pe fermieri şi poate reuşim să echilibrăm un pic piaţa. Asta este în acest moment situaţia şi nu s-a încheiat. Sunt discuţii în continuare la nivelul Comisiei, dar ceea ce eu am observat, că dacă nu faci o presiune asupra Comisiei, ei nu discută şi a existat această presiune cel puţin din partea a patru state şi intervenţia noastră printr-o scrisoare mai moderată.
Eu recunosc acest lucru, că a fost o scrisoare extrem de bine intenţionată pe care a trimis-o domnul Ciucă. Am primit şi un răspuns, dar Uniunea Europeană a recunoscut în acest moment că Ucraina a făcut un profit de 50, peste 50 de miliarde de euro doar din acest tranzit sau din această afacere cu cereale. Deci, cam aici suntem. Trebuie să fim extrem de realişti, trebuie să îi ajutăm pe ucraineni, dar nu în defavoarea agricultorilor români, pe de o parte, şi nu punând sub pericol sau în pericol sănătatea consumatorilor.”, a spus Kelemen Hunor.
În ceea ce privește insistența PSD ca importurile de produse agroalimentare din Ucraina să fie suspendate pentru o anumită perioadă, viceprim-ministrul a spus că aceasta este o idee bună, însă pentru o perioadă scurtă de timp, până când se găsește o rezolvare.
„Eu cred că este ceea ce am propus şi eu, la un moment dat. Pentru o perioadă temporară, da. Până când se găseşte o rezolvare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ajuţi Ucraina. Trebuie să-i ajuţi, trebuie să asiguri ca să ajungă aceste produse în state terţe, nu neapărat pe piaţa europeană sau dacă vrei să ajungă pe piaţa europeană, atunci şi ucrainenii trebuie să facă un pas şi trebuie să asigure o calitate corespunzătoare pentru piaţa europeană. Pentru o perioadă limitată se poate opri, cum au făcut şi alţii, până când să rezolvă această problemă şi trebuie să găsească Comisia şi statele membre o altă modalitate de a ajuta Ucraina, inclusiv prin a transporta produsele lor alimentare în state terţe sau pe alte pieţe, nu neapărat pe piaţa Uniunii Europene.”, a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, Guvernul nu intenţionează să aplice această suspendare temporară, nu este o variantă de lucru și nu există pe agendă.
„Nu, nu a fost o astfel de discuţie şi oricum dacă acolo nu vine iniţiativa de la Ministerul Turismului şi Comerţului n-ai ce face, dar n-au fost astfel de discuţii. Noi, momentan, am mers pe această variantă de a da 10 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene, 10 milioane de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, plăţi directe către fermieri, care au în depozite cereale recoltate în 2022.”, a spus Kelemen Hunor.
În ceea ce privește despăgubirile europene iniţiale de numai 10 milioane de euro pentru fermierii români, unii lideri politici de la Bucureşti, au dat vina pe Bruxelles. Comisia Europeană a judecat în funcţie de nişte date primite de la Bucureşti, date despre care se spune că au fost incomplete. Klemen Hunor a spus că Bruxelles-ul nu a procedat corect și i-a dat dreptate Președintelui Iohannis.
„Aici eu trebuie să fac o singură precizare. Declaraţia preşedintelui Iohannis în această privinţă a fost extrem de lămuritoare şi preşedintele Iohannis a zis că este inacceptabil cum a lucrat Bruxelles-ul şi nu puteţi să-l acuzaţi pe Iohannis că atacă nejustificat Comisia.
Fiindcă, într-adevăr, cum a procedat Bruxelles-ul este şi a fost incorect faţă de toate statele membre, nu numai faţă de România. Să iei tu ca măsură şi ca punct de pornire bursa de la Haga pentru cereale, să nu ţii cont de ţările limitrofe care totuşi ţin pieptul - Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria ţin pieptul la acest import masiv. Nu este o abordare corectă şi da, aici preşedintele Iohannis a avut perfectă dreptate.”, a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, datele de la București au reflectat realitatea.
„Nu, aceste date au reflectat realitatea, doar că acele calcule folosite de Bruxelles nu au avut nicio legătură cu realitatea din România sau din Europa de Est.”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu