Kelemen Hunor, predicții care dau fiori pentru iarnă: Cea mai grea din ultimii 60 de ani

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Europa s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani, a declarat, marţi seara, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

"Va fi o iarnă grea şi sper că noi nu vom avea probleme cu gaze, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situaţia. Noi am adoptat o lege mai devreme prin care stabilim preţurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel şi pentru curentul electric. Dar, aşa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40-50-60 de ani chiar, pentru toată Europa, din păcate. Noi putem asigura cam 80% din necesităţile României pe piaţa gazelor naturale, dar în jur de 2 miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm şi noi de pe piaţă şi, dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă, dar eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric şi, prin compensare, reuşim să trecem cât de cât iarna. Dar ar fi foarte, foarte greşit să spunem că totul e OK, totul e roz, ne aşteaptă o iarnă uşoară", a afirmat Kelemen Hunor la postul B1 TV.

Vom plăti prețul sancțiunilor impuse Rusiei

Potrivit vicepremierului, "sancţiunile împotriva Rusiei trebuiau introduse, dar preţul îl vom plăti cu toţii în această iarnă".

"Nu, ne aşteaptă, din păcate, o iarnă grea, cu inflaţie, cu inflaţia datorită războiului, şi nu numai, dar acum simţim inflaţia cauzată de război, simţim o altă problemă care a apărut în perioada Covid şi amplificat de război, lanţurile logistice s-au rupt şi se rup în continuare. Sancţiunile, în primul rând, vom plăti noi, cei din Uniunea Europeană, sancţiunile împotriva Rusiei, şi totuşi trebuiau luate aceste sancţiuni, nu puteai fără aceste sancţiuni că nu aveai alte pârghii, Europa, Uniunea Europeană, dar trebuie să spunem franc: preţul în această iarnă îl vom plăti cu toţii, din păcate, şi nu se prevăd în acest moment, nu există niciun semn că se apropie sfârşitul războiului. Nici n-au început negocierile de pace. Va fi, din păcate, un conflict mai lung decât au crezut unii acum şase luni de zile", a adăugat liderul UDMR. 

Pensiile speciale, reactivate prin decizia CCR

În emisiunea transmisă de B1 TV, vicepremierul Kelemen Hunor a expus punctul său de vedere despre care sunt soluții fiabile care pot fi luate pentru a reuși eliminarea sau măcar aducerea la un nivel de bun simț al pensiilor speciale de care beneficiază anumite categorii socio-profesionale și care deseori depășesc nivelul salarial al președintelui țării.

”Din punctul meu de vedere, statul român trebuie să decidă dacă există categorii socio-profesionale care în timpul serviciului public au niște restricții, incompatibilități. Și dacă da, atunci trebuie să decidă dacă dă ceva în plus când ies la pensie sau nu dă. Dacă vrea să dea, să stabilească cât și bineînțeles, nu poate să fie mai mare decât salariul președintelui indiferent despre ce categorie socio-profesională este vorba, fie că e magistrat, militar, fost militar. Pe de altă parte, nu pot accepta să iasă la pensie la 45 de ani. Acest lucru nu se poate accepta”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

”Da, sunt de acord, trebuie mărită vârsta de pensionare pentru acele categorii care la 45 de ani ies la pensie, primesc o pensie foarte mare, peste contributivitate, se angajează la stat sau la privat pe un salariu mare. Nu! Este o chestiune de principiu si de aici trebuie să plecăm și să stabilim o regulă generală pentru toată lumea, atunci se poate ajunge la a reglementa această mare problemă a pensiilor de serviciu sau speciale”, a mai completat Kelemen Hunor. Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel