Războiul din Ucraina va fi lung, iar data de 9 mai ar putea aduce o altă perspectivă tristă asupra conflictului, în opinia lui Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor se așteaptă ca războiul din Ucraina să capete altă turnură pe data de 9 mai: „Știm foarte bine că Rusia și rușii în general sunt extrem de atenți la simbolistică și în cultură, dar și în politică și de aceea, această dată de 9 mai, care în istoria Rusiei este o zi importantă și o zi simbolică, s-ar putea să fie un moment de cotitură. Despre acest lucru vorbesc toți analiștii și eu cred că au dreptate. În această perioadă de două luni și jumătate, așa cum au decurs lucrurile, nu arată deloc bine și nu arată că ne îndreptăm către sfârșitul conflictului armat, spre sfârșitul războiului dintre Rusia și Ucraina. Și eu cred că data de 9 mai s-ar putea să ne aducă o altă perspectivă tristă asupra războiului. Din păcate, va fi un război lung, cu toate consecințele și pentru noi și pentru Europa, dar eu cred că cu consecințe absolut previzibile la nivel global (...). Sancțiunile trebuie să meargă înainte, cu această etapizare, pentru că sunt state importante, care au o dependență mare de gazele naturale, de țiței, dar sancțiunile trebuie întărite și susținute în continuare. Dar să nu fim naivi, să nu credem că aceste sancțiuni vor opri războiul de la o zi la alta".
„Până acum, nici un pachet de sancțiuni care a fost pe masa Consiliului nu a fost blocat nici de Ungaria, nici de alții. Deci nu putem acuza nici un stat UE că a blocat pachete de sancțiuni. Abordările sunt diferite, experiența istorică, relațiile istorice sunt diferite și eu pot să vă spun că până când ajunge un pachet pe masa Consiliului, sigur că sunt negocieri și așa trebuie văzute. Noi facem cea mai mare greșeală în interiorul UE și în interiorul Occidentului global când, în loc să căutăm soluții, încercăm să aruncăm vina dintr-o parte în alta sau să arătăm cu degetul către vecinii noștri, către aliații noștri și așa mai departe. Occidentul trebuie să fie solidar, ăsta este principiul, dar până când ajungi la o decizie solidară, trebuie să negociezi”, a mai spus, la RFI, Kelemen Hunor.
Amintim că Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, susține că Vladimir Putin va declara o „victorie” pe 9 mai, însă va fi vorba de o victorie falsă.
„Suntem într-o fază decisivă a acestei părți a războiului din Ucraina. Constatăm, pe de o parte, o schimbare a modului în care conducerea militară a operațiunii din partea Rusiei se comportă față de prima etapă a asaltului împotriva Kievului. Observăm atacuri de artilerie mai susținute, o pregătire mai aproape de doctrina militară a Federației Ruse”, a spus Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, marți seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Războiul va continua, e un război probabil de durată. Continuăm să susținem Ucraina”, a subliniat Mircea Geoană.
„Declarațiile conducerii de la Moscova... se încearcă să găsească în NATO un fel de dușman universal, un fel de justificare a acestui narativ pe care îl împinge Kremlinul, în care războiul ar fi unul de apărare. E tipic rusesc! Ei atacă Ucraina, ei provoască războiul! NATO nu e în război, NATO ajută Ucraina, pentru că e normal să ajutăm”, a mai declarat Mircea Geoană. „NATO rămâne în afara conflictului!”, a mai subliniat acesta.
„Este clar că există o tensiune între comanda politică de la Kremlin, care dorește să anunțe o așa zisă victorie la parada din 9 mai, și realitățile de pe teren. De aceea anticipăm o intensificare a bombardamentelor. (...) În mod clar, Putin va declara o victorie nonexistentă pe 9 mai. Pe teren partea ucraineană își face datoria. Vom asista la un război prelungit, dincolo de 9 mai”, a spus Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News