Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă va semna moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader.
Invitat la o Digi24, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, în legătură cu bugetul retrimis în Parlament de președintele Klaus Iohannis: ”Dacă citesc bugetul, sunt bani de pensii. Dacă ascult politicienii, nu se ştie. Dar trebuie să plec de la premisa că acest Guvern sau orice Guvern, atunci când vine în Parlament, face calculele corect şi nu vrea să ne păcălească". El a adăugat că nu ”vrea să se bage” în disputa dintre premier şi preşedinte pentru că, poate, fiecare are date diferite.
Acesta a criticat, în schimb, Ordonanța 114 care, în viziunea sa, este un ghiveci. „E un ghiveci, o zacuscă, de la construcții, la taxe, la instrumente bancare, totul e amestecat. Eu cred că, cel puțin în 3-4 zone, e necesară o amendare a ordonanței de urgență, ori în Parlament, ceea ce prefer eu, ori în Guvern, inclusiv prorogarea termenului. Și poate că trebuie făcută această mișcare cât de repede se poate pe zona de bănci. Taxa de lăcomie, așa cum a intrat în limbajul uzual, trebuie redusă, la nivelul din alte țări din Europa. Nu poți să crești de 3, 4, 5, 13 ori față de ceea ce poate fi suportat de bănci, pentru că până la urmă vom plăti noi, care avem bani luați de la bănci, va plăti economia", a spus Kelemen Hunor.
El critică de la început faptul că ordonanța a fost adoptată cu doar câteva zile înainte de noul an fiscal, fără ca sectoarele afectate să fie consultate.
„Nu e bine să schimbi regulile jocului cu câteva zile înainte, ar trebui să lași 6 luni, să se pregătească toată pentru aceste schimbări. Am zis: prorogați termenul de aplicare până în 2020, avem timp să discutăm și să promulgăm în Parlament până în 30 iunie, apoi avem timp 6 luni să se pregătească" sectoarele afectate, a spus Kelemen Hunor la Jurnalul de seară de la Digi24.
„Nu putem să ne permitem o astfel de lipsă de predictibilitate în economie", a adăugat el.
„Acum suntem în 12-13 martie, mâine, poimâine ar trebui să fie operațională ordonanța de urgență și încă se discută dacă se modifică și unde se modifică. Nu spun că unele chestiuni nu sunt utile, dar nu au existat consultări cu cei care sunt loviți și trebuie să plătească aceste taxe", a adăugat Kelemen Hunor.
"Ordonanța 7 întoarce tot ce am făcut timp de un an și jumătate. Eu nu am văzut explicații raționale mai ales că, după aceea a venit o altă ordonanță de urgență - nu știu dacă a fost adoptată sau nu -, prin care de fapt a repus aproape totul la loc în faza de dinaintea aprobării Ordonanței 7. Se vede o oarecare crampă, nesiguranță. O gândire care nu are o susținere argumentată", a spus Kelemen Hunor.
"Am spus că în acest moment, îmi pare rău să spun că nu îl vom susține de domnul ministru Toader. Adică vom vota moțiunea simplă. Asta este viața. Nu este nici o problemă. Parlamentul trebuie să spună atunci când este momentul ce crede despre Guvern, despre un ministru. Nu s-a votat moțiunea săptămâna trecută. Mâine vom discuta bugetul... Probabil că nici mâine nu se va vota moțiunea. De ce? Pentru că, probabil nu vor un vot negativ. Că săptămâna trecută ar fi trecut moțiunea simplă la adresa ministrului Toader. Probabil că ei caută o altă soluție. O soluție onorabilă. Habar n-am. Acum fac și eu speculații, fără să am informații", a mai spus Hunor.
"În legătură cu alegerea Laurei Codruța Kovesi eu cred că trebuie să fie procurorul general acolo unde candidează. Așa cred eu. De ce? Pentru că s-a clasat pe primul loc și dacă mergi pe această idee, atunci trebuie să fie acolo. Eu cred că dacă a ajuns până la această fază este bine să meargă acolo. Dacă afe această expertiză, dacă ei au zis că este bine... eu nu am nimic împotrivă. Eu sunt pentru neimplicarea Parlamentelor indiferent că este European sau Național în numirea șefilor de parchete", a mai spus Kelemen Hunor.
Vezi și: Ordonanța 114. Solicitare din partea UDMR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News