Kemal Kılıçdaroğlu acuză Rusia de imixtiune în alegerile din Turcia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kemal Kılıçdaroğlu, principalul rival al lui Recep Tayyip Erdoğan, face afirmații înaintea scrutinului prezidențial de duminică.

Kemal Kılıçdaroğlu de la Partidul Popular Republican (CHP), principalul rival al președintelui în exercițiu, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat Rusia că a creat videoclipuri deepfake și materiale false, aparent o referire la o presupusă înregistrare cu fostul candidat Muharrem İnce, publicată înainte ca acesta să se retragă din alegeri, conform The Guardian.

„Dacă doriți continuarea prieteniei noastre după 15 mai, luați mâna de pe statul turc”, a spus Kılıçdaroğlu, adăugând: „Suntem în continuare în favoarea cooperării și a prieteniei”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile privind interferența electorală. „Declarăm oficial: nu se poate vorbi de vreo interferență”, a spus el. „Dacă cineva i-a oferit domnului Kılıçdaroğlu astfel de informații, ei sunt mincinoși”, a adăugat Peskov.

Alegătorii turci vor merge la vot pe 14 mai pentru a vota atât pentru președinte, cât și pentru parlament. Realegerea lui Erdoğan i-ar oferi capacitatea de a-și consolida puterea, de a reprima oponenții și de a-și folosi poziția de influență pe scena mondială.

Erdoğan, care a lansat un atac asupra ambasadorului american Jeff Flake pentru că s-a întâlnit public cu Kılıçdaroğlu, a declarat că „Turcia va transmite un mesaj vestului cu aceste alegeri”. Ministrul său de interne, Süleyman Soylu, a mers și mai departe, descriind votul din 14 mai drept „o tentativă de lovitură politică a Occidentului”.

Coaliția de opoziție formată din șase forțe, condusă de Kılıçdaroğlu, a militat pe promisiunea reformei și a demontării unui sistem extins de control pe care Erdoğan l-a construit în ultimele decenii. Sub conducerea lui Erdogan, Turcia s-a transformat într-un sistem prezidențial susținut de o vastă rețea de patronaj loială partidului său Justiție și Dezvoltare (AKP), respingând o tentativă de lovitură militară în 2016 și deseori marcând oponenții drept dușmani ai statului. Erdogan a sporit, de asemenea, amprenta Turciei pe plan extern și a implementat proiecte vaste de infrastructură și dezvoltare.

CITEȘTE ȘI      -      Incidente violente în Turcia, în ultimele zile de campanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel