Află în articol mai multe despre decizia președintelui kenyan William Ruto.
Președintele Kenyei, William Ruto, aflat în plină criză, și-a demis cu ”efect imediat” toți miniștrii și procurorul general, în urma recentelor proteste mortale care au condus la retragerea unei legi fiscale.
Președintele a declarat că decizia a fost luată după ”reflecție, după ascultarea kenyenilor și după o evaluare holistică a cabinetului”.
Acesta a declarat că va efectua acum consultări pentru a înființa un guvern.
Dizolvarea cabinetului său nu îl afectează pe vicepreședinte, care nu poate fi demis din punct de vedere legal, și nici pe prim-secretarul de cabinet, care este și ministrul Afacerilor Externe.
Ruto a declarat că operațiunile guvernamentale vor continua fără întrerupere sub supravegherea înalților funcționari publici.
Acesta a declarat că se va consulta ”în diferite sectoare și formațiuni politice și cu alți kenyeni, atât în public, cât și în privat” cu privire la un nou guvern, dar nu a spus când va fi anunțat.
Constituția nu prevede pentru cât timp președintele poate funcționa fără un cabinet. Analiștii spun însă că Ruto va trebui să numească în curând o nouă echipă pentru a evita alte probleme cu tinerii nemulțumiți din țară.
Dizolvarea dramatică a cabinetului este foarte neobișnuită, având loc la mai puțin de doi ani de la preluarea mandatului.
Trei dintre miniștrii concediați au fost deputați înainte de a-și părăsi rolurile legislative pentru a se alătura cabinetului în urmă cu doar doi ani.
Unul dintre aceștia este Aden Duale, care, într-o postare promptă pe X i-a mulțumit președintelui și a declarat că îi va fi ”veșnic îndatorat lui și poporului kenyan pentru această oportunitate de a servi” ca ministru al Apărării din Kenya.
„Orice lucru care deschide calea pentru cel mai bun interes al națiunii noastre, în acest moment, este preeminent”, a postat Soipan Tuya, ministrul demisionar al Mediului.
Joia trecută, președintele Ruto a prezidat o reuniune a cabinetului pe care unul dintre ziarele locale a descris-o drept ”ultima cină” a miniștrilor.
Unii dintre miniștri au fost implicați în scandaluri de corupție care au condus la suspendarea unor înalți funcționari guvernamentali din cadrul mai multor ministere. Însă Ruto i-a apărat, afirmând că nu există dovezi care să justifice demiterea lor.
În octombrie anul trecut, Ruto a anunțat o mini remaniere a cabinetului care a afectat cel puțin opt miniștri.
Ultima dată când un întreg cabinet a fost dizolvat a fost în 2005, când președintele de atunci, Mwai Kibaki, a făcut acest lucru la scurt timp după ce a pierdut un referendum privind o nouă constituție.
Ruto se află sub presiunea kenyenilor, care au continuat să organizeze proteste antiguvernamentale și să ceară mai multă responsabilitate din partea Guvernului, chiar dacă a fost de acord să retragă controversatele creșteri de taxe.
Acesta s-a angajat să înființeze un guvern puțin costisitor, dar ”cu o bază largă”, făcând aluzie la posibilitatea cooptării opoziției.
Legea permite președintelui să numească un număr maxim de 22 de miniștri, cu un minim de 14.
Marți, președintele s-a întâlnit cu liderul opoziției, Raila Odinga, și a anunțat că intenționează să formeze un grup de dialog format din 150 de membri pentru a contribui la soluționarea crizei actuale.
Dar tinerii kenyeni, care au organizat protestele, au respins planul președintelui Ruto și au insistat ca acesta să dizolve cabinetul și să ia măsuri împotriva funcționarilor corupți.
Creșterile de impozite ar trebui să contribuie la reducerea datoriilor mari ale Kenyei, însă protestatarii au insistat că Guvernul ar trebui mai întâi să reducă cheltuielile, afirmând că există prea multă risipă.
Săptămâna trecută, Ruto a anunțat o serie de măsuri de austeritate. De asemenea, a ordonat înghețarea creșterilor salariale propuse pentru membrii cabinetului său și ai Parlamentului, ca urmare a protestelor publice. Însă aceste măsuri nu au reușit să îi liniștească pe protestatari, unii dintre aceștia cerându-i președintelui să demisioneze folosind hashtag-ul #RutoMustGo.
În timp ce demiterea cabinetului este un pas îndrăzneț spre abordarea ineficienței guvernului, succesul acestei măsuri va depinde în mare măsură de eficiența noilor miniștri.
Criticii săi l-au avertizat pe Ruto să nu îi readucă în cabinet pe miniștrii concediați.
Deși protestele de stradă s-au diminuat, furia împotriva Guvernului a continuat, mai multe demonstrații fiind planificate pentru marțea viitoare. Nu este clar dacă protestele vor continua și după dizolvarea cabinetului.
„Niciodată în viața mea nu m-am simțit atât de mândru să fiu kenyan ca acum. Puterea aparține poporului, întotdeauna”, a postat pe X Hanifa Farsafi, unul dintre organizatorii protestului, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu