Kenya autorizează din nou cultivarea OMG-urilor: ”Ne ajută să luptăm cu seceta”

Fotografie de la Michael Fischer/ Pexels
Fotografie de la Michael Fischer/ Pexels

OMG-urile au fost interzise din 2012, dar noul președinte al Kenyei le-a reintrodus. Uscăciunea solului este cea mai gravă din anii 1980, cu 4 milioane de oameni care suferă de foame.

Kenya reia importul și cultivarea porumbului modificat genetic din cauza secetei. Decizia a fost adoptată de președintele kenyan, William Ruto, la 3 octombrie. Autoritățile, care au anunțat autorizarea ”culturilor rezistente la dăunători și boli” vor ”redefinirea semnificativă a agriculturii din Kenya”. Alegerea este un pas înapoi față de decizia luată în noiembrie 2012, când Kenya interzisese utilizarea organismelor modificate genetic în câmpurile sale, scrie Agrifood.

Seceta gravă care a lovit țara ar fi determinat președinția să schimbe direcția

”Cultivarea și importul de porumb alb modificat genetic sunt acum permise”, se arată într-un comunicat oficial. Prin această mișcare, autoritățile vor și ”să reducă dependența Keniei” de agricultura intensivă cu apă ”prin plantarea de culturi rezistente la secetă”. William Ruto, șeful uneia dintre cele mai bogate familii din țară, fusese deja ministru al Agriculturii într-un guvern anterior.

El a fost ales în august după o campanie electorală grea, în timpul căreia a promis că va aborda problema inflației, în special în domeniile combustibilului, alimentelor, semințelor și îngrășămintelor. Deja în septembrie, una dintre primele măsuri adoptate de proaspătul ales șeful statului a redus la jumătate prețul îngrășămintelor. Președintele a promis că va revitaliza sectorul agricol, care este un pilon al economiei, garantând 20% din PIB.

Intensitatea secetei din Kenya este cea mai dificilă din ultimii patruzeci de ani. Foamea afectează cel puțin 4 milioane de oameni dintr-o populație de peste 50 de milioane.

Potrivit datelor publicate de autoritățile locale, seceta afectează 23 din cele 47 de regiuni ale țării. Ploile au fost rare în ultimele patru sezoane consecutive. Acest lucru a creat cele mai uscate condiții de la începutul anilor 1980. Râurile și fântânile s-au secat în timp ce pășunile s-au transformat în praf, ucigând peste 1,5 milioane de capete de vite.

Citește și:

ONG-urile acuză: ”Pentru a favoriza noile OMG-uri, UE a denaturat consultările”

Acestea sunt acuzațiile făcute de o coaliție internațională de organizații neguvernamentale într-o scrisoare dură adresată lui Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate, cu privire la procesul privind noi tehnici genomice (NGT). Textul se înscrie în dezbaterea privind noua legislație pe care Comisia Europeană o pregătește pentru a reglementa aceste tehnici, cunoscute și sub denumirea de editare a genomului, și care ridică numeroase întrebări și îndoieli din partea cercetătorilor, consumatorilor și activiștilor, scrie Agrifood.

Zeci de organizații semnatare includ Greenpeace, Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC) și Rețeaua Europeană a Oamenilor de Știință pentru Responsabilitate Socială și de Mediu (Ensser). Toți sunt de acord că, în ciuda regularității formale, consultarea a fost de fapt denaturată și viciată. 

”Suntem deosebit de îngrijorați de modul în care sondajul NGT, la care majoritatea dintre noi am fost invitați să participăm, a fost conceput și implementat de grupul Technopolis din Amsterdam”, spun organizațiile semnatare.

În special, petiționarii vorbesc despre întrebări distorsionate, întrebări și opțiuni de răspuns neclare și lipsă de transparență. La aceste nemulțumiri s-ar mai adăuga o altă acuzație: consultanții care sunt în conflict de interes.

”Sondajul este alarmant de unilateral și mai multe elemente îl fac inadecvat”, continuă scrisoarea. Potrivit ONG-urilor, consultarea publică a Comisiei Europene a fost ”caracterizată prin prejudecăți puternice privind tonul, conținutul, întrebările și opțiunile de răspuns, care în ansamblu păreau formulate pentru a slăbi legislația actuală privind OMG-urile”.

O hotărâre din 2018 a Curții de Justiție a UE a adus aceste noi tehnici de modificare a ADN-ului plantelor înapoi în patul OMG-urilor, deci supuse restricțiilor cuprinse în directiva relevantă a UE.

În 2021, Bruxelles-ul a decis să demareze procedurile de creare a unei legislații specifice pentru aceste noi tehnici de laborator, cedând la numeroasele presiuni din partea lobby-urilor semințelor, precum Euroseeds, reprezentanților marilor companii agricole, precum Copa-Cogeca și instituțiilor de cercetare în domeniul biotehnologiei, precum Organizația Europeană pentru Știința Plantelor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel