Kievul a trimis 42 de drone în Crimeea. Kremlinul susține că niciuna nu și-a atins ținta

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Forțele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus vineri dimineața 42 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea și o rachetă peste regiunea Kaluga, a anunțat ministerul rus al Apărării.

Ministerul a declarat că nouă drone au fost distruse de forțele de apărare aeriană, în timp ce 33 au fost suprimate și s-au prăbușit deasupra Crimeei fără a-și atinge ținta. Rusia a anexat peninsula de Ucraina în 2014.

Mikhail Razvozhaiev, guvernatorul orașului-port Sevastopol din Crimeea, instalat de Moscova, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că o serie de drone au fost distruse peste promontoriul Khersones, la periferia Sevastopolului, precizează The Guardian.

Anterior, Ministerul Apărării  din Rusia a transmis că a doborât o rachetă lansată de Ucraina peste regiunea Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscova.

Nu s-au raportat imediat victime sau pagube în urma atacurilor, pe care Rusia le-a pus pe seama Ucrainei. Aeroporturile rusești au suspendat zborurile pentru câteva ore.

Numărul de drone lansate a fost unul dintre cele mai mari dintr-un val de atacuri similare.

Ucraina a sărbătorit Ziua Independenței cu primul raid în Crimeea

Forțele ucrainene au marcat Ziua Independenței printr-un raid naval în Crimeea ocupată, iar președintele Volodimir Zelenski i-a lăudat pe ucraineni pentru curajul care le-a câștigat sprijinul global în lupta cu Rusia.

Sărbătoarea națională celebrează independența Ucrainei față de fosta Uniune Sovietică în 1991, dar în acest an se împlinesc 18 luni de când invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin a aruncat țara într-un război pentru supraviețuire.

Trupele ucrainene au debarcat în vârful vestic al Crimeei, în apropiere de satul Olenivka, la primele ore ale zilei de joi, au anunțat serviciile de informații pentru apărare într-un comunicat. S-au luptat cu trupele ruse și au ridicat un steag ucrainean, înainte ca toți să se întoarcă cu bine acasă.

A fost prima dată când se știe că forțele ucrainene au aterizat în Crimeea de când Putin și-a ordonat forțele să treacă la graniță anul trecut. Au trebuit să se sustragă apărării rusești într-o călătorie lungă peste Marea Neagră și apoi să scape din nou după o încăierare.

Un videoclip surprins în cea mai mare parte cu vedere de noapte încețoșată a arătat luptători ucraineni pe bărci, apoi atașând steagul albastru și galben al țării pe o clădire din lemn.

Kievul spune că drumul către victorie trebuie să treacă prin Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014, și a efectuat anterior o serie de atacuri îndrăznețe cu rază lungă și sabotaj asupra țintelor de acolo. Au lovit nave de război rusești, o bază aeriană și podul Kerci construit de ruși, un proiect de prestigiu care leagă Crimeea de Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel