Miercuri, prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, a exprimat aprecierea sa pentru sprijinul considerabil primit de Ucraina din partea României, precizând că 70% din exportul de cereale al țării sale traversează teritoriul românesc.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul conferinței internaționale intitulate "Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României", desfășurată la Sinaia. În cadrul unui mesaj video adresat participanților, premierul ucrainean a subliniat importanța parteneriatului dintre cele două țări.
"Parteneriatul nostru este vast și cuprinzător. Apreciem măsurile adoptate de România în aspecte financiare și de sancțiuni. Colaborarea noastră în domeniul logistic este extrem de semnificativă, asigurând un coridor de transport pentru exportul Ucrainei. În prezent, 70% din cerealele noastre sunt exportate prin intermediul României. Astfel, Ucraina rămâne un garant al securității alimentare la nivel global", a declarat premierul ucrainean.
El a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat integrării Ucrainei în Uniunea Europeană și a exprimat încrederea că țara sa va deveni în curând parte a familiei națiunilor europene.
"Avem speranțe că România va participa la reconstrucția economică și a infrastructurii din Ucraina. (...) De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a suferit daune fără precedent. Milioane de oameni au fugit din țară sau s-au refugiat în alte locuri. Inamicul a distrus sau a deteriorat peste 257.000 de obiective, inclusiv școli, spitale și locuințe. Aproximativ 30% din teritoriul nostru este minat. Atacurile au afectat 50% din rețeaua de electricitate. (...) Aceste cifre șocante ar putea continua la nesfârșit. Este important să înțelegem că în spatele fiecărui număr se află vieți, soarta și viitorul oamenilor. De aceea, tot ceea ce a fost distrus trebuie reconstruit. Reconstrucția Ucrainei reprezintă prioritatea noastră principală, bazată pe principiul construirii unui viitor mai bun", a adăugat Denys Shmyhal.
Premierul a menționat că în procesul de reconstrucție există mai multe priorități sectoriale, începând de la energia și producția de tehnică militară, până la agricultură, resursele naturale, infrastructură și tehnologii digitale.
"Suntem interesați să stabilim parteneriate în toate aceste domenii cu vecinii noștri. Fac apel către comunitatea de afaceri din România să investească în economia Ucrainei, deoarece aceasta ar putea duce la creșterea capitalului și implementarea unor proiecte ambițioase", a conchis Denys Shmyhal.
Conferința internațională "Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României", organizată de New Strategy Center la Sinaia, a adunat oficiali din țară și străinătate, alături de experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului academic și ai corpului diplomatic. Tematicile abordate au vizat aspecte esențiale pentru procesul de reconstrucție a Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările privind libertatea de navigație, securitatea energetică, potențialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicațiilor și cibernetice, infrastructura critică, domeniul sănătății, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucție, conectivitatea dintre România, Republica Moldova și Ucraina, sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu