Ucraina a anunţat marţi începerea retragerii trupelor sale şi ale separatiştilor proruşi dintr-un sector-cheie de pe linia frontului în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, informează AFP, scrie Agerpres.
"Astăzi, la orele locale 12:20 (10:20 GMT), procesul de dezangajare a trupelor a început lângă localitatea Zolote", a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Agheiev.
Aşteptată de mai multe săptămâni, însă amânată în repetate rânduri din cauza schimbului de focuri în această zonă, operaţiunea prevede ca armatele beligeranţilor să se retragă simultan de pe poziţiile lor, în conformitate cu un acord semnat în urmă cu câţiva ani, dar care nu a fost aplicat până acum.
Ucraina se confruntă din 2014 cu un conflict în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova - potrivit Kievului şi Occidentului - soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi. Acordurile semnate la Minsk în 2015 au permis reducerea drastică a violenţelor, dar aspectul lor politic nu a fost niciodată pus în aplicare.
Aflat în impas de ani de zile, procesul de pace a înregistrat în ultimele luni o avansare timidă. Alegerea în luna aprilie în funcţia supremă în stat a lui Volodimir Zelenski, un novice în politică, a permis reluarea dialogului cu Rusia, ceea ce a condus la un important schimb de prizonieri între cele două părţi în luna septembrie.
Autorităţile de la Kiev au validat de asemenea un text care prevede o autonomie sporită pentru regiunile controlate în prezent de rebeli în Donbas (în regiunile Doneţk şi Lugansk), un subiect exploziv în Ucraina şi considerat drept o concesie inacceptabilă de o parte a populaţiei.
Acuzat de "capitulare" de către naţionalişti, preşedintele ucrainean nu a încetat să se apere, insistând că această autonomie nu ar putea fi decât rezultatul unor alegeri libere şi odată ce rebelii se vor dezarma.
Retragerea trupelor din Zolote şi din alte două sectoare de la linia frontului este una dintre condiţiile prealabile puse de Rusia pentru derularea la Paris a unui summit în "format Normandia", cu participarea preşedinţilor rus, ucrainean, francez şi a cancelarului federal german, menit să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News