Isterie în urma unui joc video. Kievul avertizează amatorii să nu meargă la Cernobîl

Foto: Freepik
Foto: Freepik

După lansarea mult așteptatului joc video S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, autoritățile ucrainene au emis joi un avertisment ferm către jucători și amatorii de senzații tari: zona de excludere Cernobîl, puternic contaminată radioactiv, rămâne interzisă accesului public. Lansarea jocului, care are loc într-un decor postapocaliptic inspirat de dezastrul nuclear din 1986, a readus în atenție pericolele reale ale acestei regiuni.

Creat de un studio ucrainean, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl plasează jucătorii într-un mediu virtual dramatic, unde explorează ruinele zonei din jurul centralei nucleare Cernobîl. Lumea jocului este populată de mutanți și monștri umanoizi, oferind o experiență captivantă într-un peisaj devastat de radiații.

Însă popularitatea jocului a generat și comportamente riscante. Autoritățile au remarcat o tendință îngrijorătoare: „S-a constatat că un număr considerabil de aventurieri care au încercat să pătrundă ilegal în zona interzisă, în căutare de senzații tari, erau amatori de jocuri video”, au declarat grănicerii ucraineni într-un comunicat emis joi.

Zona de excludere Cernobîl este una dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă, iar autoritățile ucrainene subliniază că riscurile sunt extrem de reale. „Zona de excludere este o zonă interzisă publicului și supusă unei contaminări radioactive intense. Intrarea și sejurul ilegale în această zonă se pedepsesc cu sancțiuni administrative și penale”, avertizează grănicerii.

Până la invazia rusă din februarie 2022, vizitele ghidate în zonă erau posibile, dar din cauza războiului, acestea au fost complet suspendate. În prezent, accesul este strict interzis.

Înainte de război, numărul celor care încercau să pătrundă ilegal în zona de excludere era în creștere. Datele oficiale arată că, în 2021, aproape 120 de străini au fost arestați pentru astfel de încercări. Deși invazia rusă a redus semnificativ numărul acestor aventurieri, astfel de cazuri continuă să apară.

„Este vorba în principal de ucraineni care vor să viziteze zona Cernobîl și să se ducă în locuri în care plimbarea este interzisă”, a declarat o sursă din cadrul grănicerilor pentru AFP.

În ciuda atracției culturale și a misterului din jurul Cernobîlului, autoritățile fac apel la conștientizarea riscurilor. „Zona de excludere nu este un decor de joc video, ci un loc al suferinței umane și al pericolului permanent”, au transmis oficialii ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel