UPDATE: Kievul, zguduit de explozii. Pagube într-un spital de maternitate din orașul central Dnipro; Zelenski susține că Ucraina a fost lovită de 110 rachete

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kievul, capitala Ucrainei, a fost zguduită de o serie de explozii în primele ore ale dimineții de vineri, aducând o stare de teamă și incertitudine locuitorilor săi. Vitaliy Klitschko, primarul orașului, a confirmat situația alarmantă, declarând că sistemele de apărare aeriană ale orașului au fost angajate activ după o amenințare cu rachete, scrie Reuters.

Actualizare 2:

Rusia a lansat vineri aproximativ 110 rachete într-unul dintre cele mai ample atacuri aeriene asupra Ucrainei, majoritatea fiind doborâte, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Actualizare 1:

Rusia a declanșat vineri cea mai mare serie de atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, provocând moartea a zece persoane și rănirea a cel puțin 60 de altele în Kiev, în sud, vest și estul țării, au declarat oficialii.

Zeci de persoane au fost rănite, fiind raportate pagube într-un spital de maternitate din orașul central Dnipro și în clădiri din orașul occidental Lviv, portul sud-estic Odesa și orașul estic Harkov.

Două persoane au fost confirmate decedate în capitala Kiev, iar mai multe persoane sunt bănuite că ar fi prinse sub dărâmături la un depozit afectat de căderea de obiecte, a declarat primarul Vitali Klitschko pe platforma de mesagerie Telegram.

Două persoane au fost ucise în orașul portuar Odesa de la Marea Neagră și cel puțin 15 au fost rănite, inclusiv doi copii, în urma loviturilor de rachete asupra clădirilor rezidențiale, a declarat guvernatorul regional.

"Putem spune că acesta a fost un atac masiv", a declarat Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene.

Ucraina a avertizat de săptămâni întregi că Rusia ar putea acumula rachete pentru a lansa o campanie aeriană majoră îndreptată împotriva sistemului energetic. Anul trecut, milioane de oameni au fost aruncați în întuneric când rachetele rusești au lovit rețeaua de energie electrică.

Ministerul Energiei a raportat întreruperi de curent în patru regiuni după atacul aerian.

În regiunea Lviv, care se învecinează cu Polonia, impactul a fost confirmat la o facilitate de infrastructură critică, a declarat biroul președintelui, refuzând să precizeze care.

"Inamicul a vizat infrastructura socială și critică", a spus prim-ministrul Denys Shmyhal.

Forțele aeriene au declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice, de croazieră și balistice, inclusiv unele extrem de greu de interceptat.

Știrea inițială

"Mai multe explozii în capitală. Apărarea antiaeriană funcționează intens," a transmis primarul Klitschko prin intermediul mesageriei Telegram, subliniind gravitatea situației care a cuprins orașul.

Seria sinistră de explozii a coincis cu o amenințare anunțată cu rachete, determinând activarea rapidă a mecanismelor de apărare aeriană într-o încercare de a proteja orașul și locuitorii săi. Intensitatea răspunsului sistemului de apărare aeriană a semnalat seriozitatea situației și urgența cu care autoritățile abordează amenințarea potențială.

Armata ucraineană a confirmat că țara se confruntă cu un atac aerian combinat, accentuând gravitatea situației. Această agresiune survine în contextul tensiunilor tot mai mari din regiune, reprezentând o amenințare iminentă nu doar pentru Kiev, ci și pentru întreaga națiune.

Ecourile acestor explozii au trimis unde de șoc în întregul Kiev, cu locuitorii căutând adăpost și siguranță în mijlocul incertitudinii și neliniștii care cuprind orașul.

Natura țintită și coordonată a acestui asalt subliniază provocările cu care se confruntă Ucraina și eforturile sale în curs de desfășurare pentru a-și apăra suveranitatea. Situația servește drept un memento dur al efectelor războiului din regiune, conflictul amenințând viața și bunăstarea civililor nevinovați.

Pe măsură ce situația continuă să se dezvolte, rămâne un sentiment palpabil de îngrijorare și urgență atât în rândul populației locale, cât și al comunității internaționale. Rezistența locuitorilor Kievului în fața adversității este o dovadă a spiritului lor neclintit și a determinării de a rezista în timpurile dificile.

Orele următoare vor fi critice pe măsură ce situația evoluează, iar eforturile de a asigura siguranța și securitatea Kievului și a întregii Ucraine rămân vitale.

O navă de marfă a fost lovită în Marea Neagră de o mină rusească

O navă de marfă sub pavilion panamez a fost lovită de o mină rusească în Marea Neagră, spun oficialii ucraineni.

Doi membri ai echipajului navei au fost răniți în explozia de miercuri, care a făcut ca nava să piardă viteza și controlul. Ucraina spune că nava, Vyssos, se îndrepta spre unul dintre porturile sale de pe Dunăre pentru a încărca cereale.

Kievul a continuat să exporte cereale de-a lungul coridoarelor maritime declarate unilateral după ce Moscova s-a retras dintr-un acord privind cerealele din Marea Neagră susținut de ONU.

Autoritățile ucrainene au publicat o fotografie care pare să arate explozia, care a provocat un incendiu pe puntea superioară. Potrivit rapoartelor, căpitanul a eșuat nava pentru a preveni scufundarea. O operațiune este în curs de desfășurare pentru a încerca să o remorcheze în port pentru reparații.

Ucraina a reușit să reducă amenințarea la adresa navigației din partea flotei din Mărea Negra a Rusiei, atacând în mod repetat forțele acesteia în Crimeea ocupată de Rusia.

După un atac cu rachete asupra cartierului general al flotei din Sevastopol, în septembrie anul trecut, imaginile din satelit au arătat că o mare parte a acesteia a fost mutată mai la est, în portul Novorossiysk.

Un atac ucrainean asupra portului Feodosiya din Crimeea a avariat marea navă de debarcare Novocherkassk. Cu toate acestea, Rusia a continuat să atace porturile ucrainene, în timp ce minele rămân o amenințare constantă pentru nave.

În data de 8 noiembrie, cel puțin o persoană a fost ucisă după ce o rachetă rusească a lovit o navă sub pavilion liberian care intra în portul Odesa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel