Kievul poate să folosească armele occidentale pentru a lovi orice forțe rusești care atacă de peste graniță, după ce SUA au întrerupt livrarea de Patriot către aliați și Ucraina a devenit prioritară

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Statele Unite livrează sisteme Patriot cu prioritate către Ucraina, după ce a permis țării să utilizeze armele furnizate oriunde sunt forțe rusești care atacă de peste graniță.

Inițial, Statele Unite au restricționat această autorizație doar la frontul recent deschis de Rusia în zona Harkov.

De atunci, trupele ucrainene au utilizat echipament militar furnizat de SUA pentru a ataca cel puțin o dată în interiorul Rusiei, vizând și distrugând obiective în orașul Belgorod, reușind astfel să oprească avansul trupelor Moscovei.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni și lideri europeni au exercitat presiuni pentru ca trupele ucrainene să aibă permisiunea de a utiliza armamentul primit de la principalul lor susținător militar pentru a lansa atacuri oriunde în interiorul teritoriului rus.

Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a subliniat că înțelegerea cu Ucraina privind utilizarea armamentului american împotriva Rusiei se aplică în "orice loc în care forțele rusești trec granița de pe partea rusă în partea ucraineană, pentru a încerca să cucerească teritoriu suplimentar".

Statele Unite au decis să întrerupă furnizarea sistemelor Patriot către aliații lor și să acorde prioritate Ucrainei

Recent, Rusia a indicat că intenționează să atace orașul Sumî din nord-estul țării, localizat în apropierea frontierei rusești.

Jake Sullivan a indicat că, în cazul unui atac rusesc asupra Sumîului, Ucraina va putea utiliza echipamente militare americane pentru a respinge ofensiva.

"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bunul simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o atacă de peste graniță", a explicat Sullivan.

În paralel, Statele Unite au anunțat ieri că Ucraina va fi prioritară în privința livrărilor de sisteme antiaeriene Patriot, în timp ce furnizarea acestor sisteme către alte state va fi suspendată.

Tot joi, România a anunțat că va transfera Ucrainei un sistem defensiv antiaerian Patriot, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel