Coreea de Nord a adoptat o lege care o autorizează să lanseze un atac atomic în scop preventiv şi care declară 'ireversibil' statutul ţării de putere nucleară, au anunţat vineri media de stat, relatează AFP şi Reuters.
'Dacă sistemul de comandă şi control al forţei nucleare naţionale este în pericol de a fi atacat de forţe ostile, se lansează o lovitură nucleară automat şi imediat', indică această lege, potrivit agenţiei de presă ACTC. Cu acest nou text, 'statutul ţării noastre de stat dotat cu armă nucleară a devenit ireversibil', a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Acest anunţ survine în contextul în care relaţiile intercoreene sunt foarte tensionate, Phenianul acuzând Seulul că este responsabil de recenta epidemie de COVID -19 care a lovit ţara şi ameninţând statul vecin cu represalii.
Coreea de Nord a efectuat o serie de teste în acest an, în pofida sancţiunilor, între care testarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată din 2017. Oficiali americani şi sud-coreeni au avertizat în mod repetat că Nordul se pregăteşte să efectueze un al şaptelea test nuclear, scrie Agerpres.
Ministerul rus al Apărării este în proces de cumpărare a milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a sprijini invadarea Ucrainei, potrivit unei descoperiri a serviciilor de informații americane.
Un oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat luni că faptul că Rusia se îndreaptă către Coreea de Nord a demonstrat că „armata rusă continuă să sufere din cauza lipsurilor severe de aprovizionare în Ucraina, din cauza controalelor și sancțiunilor la export”.
Oficialii serviciilor de informații americane cred că rușii ar putea căuta să achiziționeze echipamente militare suplimentare nord-coreene în viitor. Descoperirea informațiilor a fost raportată pentru prima dată de New York Times.
Descoperirea vine după ce administrația Biden a confirmat recent că armata rusă a primit, în august, drone fabricate în Iran pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.
Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Rusia s-a confruntat cu probleme tehnice la dronele din seria Mohajer-6 și Shahed.
Coreea de Nord a încercat să strângă relațiile cu Rusia, în urma sancțiunilor. Regimul a învinuit SUA pentru criza din Ucraina și a susținut că „politica hegemonică” a Occidentului justifică acțiunea militară a Rusiei în Ucraina pentru a se proteja.
Nord-coreenii au arătat interes pentru a trimite muncitori în construcții pentru a ajuta la reconstruirea teritoriilor ocupate de ruși în estul țării.
Ambasadorul Coreei de Nord la Moscova s-a întâlnit recent cu reprezentanții a două teritorii separatiste susținute de Rusia din regiunea Donbas din Ucraina și și-a exprimat optimismul cu privire la cooperarea în „domeniul migrației forței de muncă”, invocând relaxarea controalelor la frontierele țării sale.
În iulie, Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut republicile autoproclamate din Lugansk și Donețk, aliniindu-se în continuare cu Rusia în privința conflictului din Ucraina. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News