Kim Jong Un a declarat că vizează deţinerea celei mai puternice forţe nucleare din lume

Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un
Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un

Liderul Kim Jong Un a declarat că obiectivul final al ţării sale este să deţină cea mai puternică forţă nucleară din lume, în timp ce a promovat zeci de ofiţeri militari implicaţi în recenta lansare a celei mai importante rachete balistice din Coreea de Nord, a informat duminică presa de stat nord-coreeană, transmite Reuters.

 

Anunţul vine după ce liderul de la Phenian a inspectat lansarea noii rachete balistice intercontinentale Hwasong-17 (ICBM) şi s-a angajat, pe 18 noiembrie, să contracareze ameninţările nucleare ale SUA cu ajutorul armelor nucleare.

Construirea forţei nucleare este menită să protejeze în mod eficient demnitatea şi suveranitatea statului şi poporului, iar "scopul său final este de deţinerea celei mai puternice forţe strategice la nivel mondial, forţă absolută fără precedent în acest secol", a afirmat Kim Jong Un în ordinul de promovare a ofiţerilor.

El a numit Hwasong-17 "cea mai puternică armă strategică din lume" şi a spus că aceasta demonstrează hotărârea şi capacitatea Coreei de Nord de a construi în cele din urmă cea mai puternică armată din lume.

Oamenii de ştiinţă nord-coreeni au făcut un "salt minunat înainte în dezvoltarea tehnologiei de montare a focoaselor nucleare pe rachete balistice", a mai spus Kim Jong Un.

Pozând alături de oameni de ştiinţă, ingineri, oficiali militari şi alte persoane implicate în organizarea acestor teste, liderul nord-coreean a declarat că se aşteaptă ca aceştia să continue să extindă şi să consolideze capacitatea nucleară de descurajare a ţării într-un ritm extraordinar de rapid.

Aceştia au depus un jurământ de credinţă faţă de partidul de guvernământ, angajându-se să apere "autoritatea absolută" a partidului şi a lui Kim Jong Un şi jurând că "rachetele noastre vor zbura viguros numai în direcţia indicată" de liderul nord-coreean.

Puternicul comitet permanent al Adunării Populare Supreme din Coreea de Nord a acordat rachetei Hwasong-17 titlul de "Medalia Erou şi Steaua de Aur a RPDC şi Ordinul Drapelului Naţional clasa I", a informat KCNA într-un alt comunicat.

"(Racheta) a dovedit clar în faţa lumii că RPDC este o putere nucleară deplină, capabilă să se opună supremaţiei nucleare a imperialiştilor americani şi şi-a demonstrat pe deplin puterea ca cel mai puternic stat ICBM", conform sursei citate. 

Beijingul încearcă să îl mai liniștească pe Kim Jong Un. Xi Jinping îi propune liderului de la Phenian să coopereze pentru pacea în lume

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a scris liderului nord-coreean Kim Jong Un şi i-a propus să coopereze pentru 'a accelera pacea' în lume, a anunţat sâmbătă agenţia de presă nord-coreeană oficială KNCA, citată de AFP.

 Scrisoarea survine în contextul în care tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană, după o serie record de teste cu rachete ale Phenianului şi în contextul în care Coreea de Sud, SUA şi Japonia şi-au consolidat cooperarea militară.

Phenianul a lansat la 18 noiembrie o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în largul Japoniei, iar Kim Jong Un a ameninţat SUA cu o ripostă nucleară dacă ţara sa este atacată.

'Lumea, epocă şi istoria sunt pe cale să se schimbe într-un mod fără precedent', a subliniat Xi în răspunsul său la o scrisoare a lui Kim, care l-a felicitat pentru realegerea istorică la conducea Partidului Comunist Chinez şi a ţării în octombrie.

'În faţa acestei noi situaţii, sunt pregătit, alături de dvs., să contribui pozitiv (...) la accelerarea păcii, stabilităţii, dezvoltării şi prosperităţii regiuni şi restului lumii', a adăugat el.

China este cel mai important aliat şi partener comercial al Coreii de Nord, care este supusă unor sancţiuni dure ale ONU din cauza programelor sale nuclear şi de armament.

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc luni, China şi Rusia au refuzat să se alăture celor 14 ţări, printre care SUA, India, Franţa şi Marea Britanie, care au condamnat testul cu ICBM al Phenianului la 18 noiembrie.

În mai, Beijingul şi Moscova s-au exprimat prin veto împotriva unui proiect de rezoluţie prezentat de Washington pentru a înăspri sancţiunile împotriva Coreii de Nord.

În cadrul unei întrevederi pe care au avut-o săptămâna trecută la summitul G20 de la Bali, preşedintele american Joe Biden i-a cerut lui Xi Jinping să transmită 'clar' Coreii de Nord să nu efectueze un nou test nuclear, aşa cum Seulul şi Washingtonul suspectează Phenianul că ar dori să facă, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel