Liderul nord-coreean Kim Jong Un a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a distruge Coreea de Sud dacă va fi atacat, într-un context în care tensiunea crește în Peninsula Coreeană.
Retorica incendiară nu este nouă, dar apare într-un moment de tensiune în Peninsula Coreeană, la doar câteva săptămâni după ce mass-media de stat nord-coreeană a publicat imagini cu liderul Kim Jong Un vizitând o instalație de îmbogățire a uraniului, care produce materiale nucleare de grad militar.
În timpul unei vizite la o bază militară din partea vestică a țării, Kim a afirmat că, dacă Sudul ar încerca să încalce suveranitatea Nordului, Phenianul „ar folosi fără ezitare toate forțele ofensive de care dispune, inclusiv arme nucleare”, a raportat vineri agenția de știri de stat Korean Central News Agency.
„Dacă o astfel de situație va apărea, existența permanentă a Seulului și a Republicii Coreea ar fi imposibilă”, a adăugat Kim, folosind denumirea oficială pentru Coreea de Sud.
Animozitatea dintre cei doi lideri coreeni a crescut în acest an, pe măsură ce Coreea de Nord pare să-și intensifice eforturile de producție nucleară și să-și consolideze legăturile cu Rusia, ceea ce a stârnit o îngrijorare larg răspândită în Occident cu privire la direcția națiunii izolate.
Comentariile lui Kim par să fie un răspuns direct la președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care, marți, a prezentat cel mai puternic sistem de rachete balistice din Seul și alte arme concepute pentru a descuraja amenințările nord-coreene în timpul unei parade dedicate Zilei Forțelor Armate.
Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost complet separate una de cealaltă de la sfârșitul Războiului Coreean din 1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace, lăsând cele două părți încă tehnic în stare de război.
Deși ambele guverne și-au dorit mult timp obiectivul reunificării pașnice, la începutul acestui an, Kim a anunțat că Nordul nu va mai urmări acest scop, numind Sudul „inamic principal” și demolând un monument care simboliza unificarea.
Coreea de Nord ar putea revoca un acord esențial care consacră potențialul reunificării celor două Corei începând de luni, când legislativul său este așteptat să se reunească, a declarat Ministerul Unificării din Seul pentru CNN.
Luna trecută, mass-media de stat nord-coreeană a publicat fotografii cu Kim în timpul unei vizite la o instalație nucleară, oferind o rară privire asupra programului său de arme, strict păzit. Experții au afirmat că imaginile – care îl arată pe Kim flancat de bărbați în uniforme militare și cămăși albe – subliniază încrederea în creștere a Coreei de Nord în poziția sa de putere nucleară.
Coreea de Sud și-a consolidat, de asemenea, arsenalul pentru a răspunde unei posibile amenințări din partea Nordului.
Marți, Yoon a prezentat racheta balistică Hyunmoo-5, care, conform informațiilor, este capabilă să penetreze buncărele subterane nord-coreene.
„Dacă Coreea de Nord va încerca să folosească arme nucleare, se va confrunta cu răspunsul hotărât și copleșitor al armatei noastre și al alianței SK-SUA”, a spus Yoon, referindu-se la Statele Unite ca partener militar cheie al țării. „Regimul nord-coreean trebuie să renunțe acum la iluzia că armele nucleare îi vor proteja.”
Statele Unite au zburat cu un bombardier B-1B deasupra unei ceremonii dedicate Zilei Forțelor Armate marți, în Seongnam, lângă Seul, într-un gest aparent de solidaritate.
Miercuri, Kim l-a numit pe Yoon un „păpușar” și a spus că este un „om anormal” pentru că se lăuda cu puterea sa militară la ușa unei națiuni care deține arme nucleare, a raportat KCNA, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News