Kim Jong Un ar fi trimis 1500 de trupe nord-coreene în Rusia pentru frontul din Ucraina, susține Seul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Navele marinei ruse ar fi transferat 1.500 de forțe nord-coreene la Vladivostok, unde sunt antrenate pentru războiul din Ucraina.

Agenția de informații din Coreea de Sud a declarat vineri că Phenian a trimis trupe pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, o evoluție care ar putea intensifica confruntarea dintre Coreea de Nord și Occident.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, Serviciul Național de Informații (NIS) a afirmat că navele marinei rusești au transferat 1.500 de trupe din forțele speciale nord-coreene în orașul-port Vladivostok între 8 și 13 octombrie, iar acestea se află acum în pregătire.

„Soldații nord-coreeni...se așteaptă să fie desfășurați pe liniile de front imediat după finalizarea antrenamentului de adaptare”, a declarat agenția, adăugând că se așteaptă ca și alte trupe nord-coreene să fie trimise în curând în Rusia.

NIS a precizat că soldații nord-coreeni au primit uniforme militare rusești și arme fabricate în Rusia. De asemenea, li s-au emis acte de identitate false ca rezidenți ai regiunilor Iacuția și Buriatia, două zone din Siberia.

Volodimir Zelenski, a spus că și țara sa deține informații despre pregătirile a 10.000 de soldați nord-coreeni pentru a intra în război

„Se pare că s-au deghizat în soldați ruși pentru a ascunde faptul că au fost desfășurați pe câmpul de luptă”, a declarat agenția.

NIS a publicat, de asemenea, imagini din satelit și alte fotografii care arată ceea ce numește mișcări ale navelor marinei ruse în apropierea unui port nord-coreean și presupuse adunări de masă nord-coreene în ultima săptămână în orașele Ussuriysk și Habarovsk, situate în estul extrem al Rusiei.

Declarația a fost cel mai detaliat raport oficial de până acum, care descrie implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina. Dacă informațiile se dovedesc corecte, ar fi prima participare majoră a Coreei de Nord într-un război străin.

În plus, mass-media din Coreea de Sud a relatat vineri, citând surse anonime, că Phenianul a decis să trimită un total de 12.000 de soldați, organizați în patru brigăzi, în Rusia. NIS nu a confirmat imediat aceste rapoarte.

Declarațiile vin la o zi după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că țara sa deține informații despre pregătirile a 10.000 de soldați nord-coreeni pentru a intra în război. „Acesta este primul pas spre un război mondial”, a declarat el reporterilor la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: "Primul pas către războiul mondial" – Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați pentru a se alătura războiului Rusiei, susține Zelenski

Rusia a negat desfășurarea trupelor nord-coreene în război. Reacția NATO

Vineri, ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a cerut o „reacție imediată și puternică” din partea aliaților Kievului. „Rusia escaladează serios agresiunea prin implicarea RPD [Coreea de Nord] la o scară de război”, a spus el. „Solicităm o reacție imediată și fermă din partea comunității euro-atlantice și a lumii.”

Rusia a negat desfășurarea trupelor nord-coreene în război. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile în cadrul unei conferințe de presă săptămâna trecută, calificându-le drept „o altă știre falsă”.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat vineri că alianța nu poate confirma încă informațiile serviciilor sud-coreene potrivit cărora Coreea de Nord ar desfășura trupe pe scară largă.

The Guardian a dezvăluit anterior că inginerii militari nord-coreeni au fost deja trimiși pentru a ajuta Rusia să vizeze Ucraina cu rachete balistice.

O sursă din Ucraina a spus: „Sunt zeci de nord-coreeni în spatele liniilor ruse, în echipe care sprijină sistemele de lansatoare pentru rachetele KN-23.”

Dacă aceste informații se confirmă, serviciile de la Seul sugerează că Phenianul plănuiește să se implice în război dincolo de simpla trimitere a consilierilor militari. Această mișcare extraordinară evidențiază, de asemenea, nevoia Rusiei de a găsi noi forțe militare, pe fondul rapoartelor despre pierderi record.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, care s-au întâlnit pentru prima dată în 2019, caută să dezvolte o cooperare militară și economică mai mare pentru a contracara izolarea internațională tot mai accentuată, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de programele nord-coreene de rachete balistice și arme nucleare. În iunie, cei doi lideri au semnat un pact care include o clauză ce obligă țările să se sprijine reciproc în cazul în care una dintre ele este atacată.

Se estimează că Phenianul a furnizat aproximativ jumătate din muniția de calibru mare folosită pe câmpul de luptă în acest an, peste 2 milioane de obuze, conform unei surse ucrainene. De asemenea, Coreea de Nord a furnizat rachete KN-23, care au fost utilizate în zeci de atacuri în Ucraina în iarna trecută, au raportat mass-media ucrainene.

În schimbul rachetelor și altor echipamente militare, se crede că nord-coreeni caută bani din partea Rusiei, precum și asistență pentru programul lor de sateliți spion, care a suferit eșecuri jenante în ultimii doi ani, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel