Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a acordat duminică „sprijinul deplin” președintelui rus Vladimir Putin, de ziua națională a Rusiei.
Kim a trimis un mesaj de felicitare lui Putin și poporului Rusiei, fără să se refere direct la războiul din Ucraina, conform unui raport publicat de agenția de știri de stat din Coreea de Nord KCNA.
„Poporul rus a obținut mari succese în realizarea cauzei juste de apărare a demnității și securității țării lor și a dreptului acesteia la dezvoltare, înfruntând tot felul de provocări și greutăți, sub îndrumarea președintelui”, a spus liderul nord-coreean.
Kim a reafirmat „istoria lungă și tradiția de prietenie și bună vecinătate” dintre cele două țări și s-a angajat să „le extindă și să le dezvolte în conformitate cu cerințele noilor timpuri și cu dorința popoarelor celor două țări”, potrivit mesajului.
Liderul a subliniat că legăturile dintre Moscova și Phenian au „intrat într-o nouă fază” după un summit bilateral între lideri, în 2019.
El și-a exprimat speranța că „cooperarea strategică și tactică dintre cele două țări se va apropia” în viitor.
Cei doi lideri s-au întâlnit la Vladivostok în aprilie 2019, la scurt timp după cel de-al doilea summit bilateral dintre Kim și președintele Statelor Unite, Donald Trump, la Hanoi, pentru a discuta despre dezarmarea Peninsulei Coreene.
Dialogul dintre Washington și Phenian a rămas blocat de la summitul eșuat, peninsula asistând la noi tensiuni din cauza testelor repetate de rachete ale Coreei de Nord și a răspunsurilor aliaților.
Analiştii au avertizat că Phenianul s-ar putea pregăti pentru un alt test nuclear.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a felicitat-o pe regina Elisabeta a II-a pentru cei 70 de ani de domnie, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe de la Phenian, potrivit AFP.
Vă adresez felicitările mele, majestăţii voastre şi poporului vostru, cu prilejul acestei sărbători naţionale din ţara dumneavoastră, aniversarea oficială a majestăţii voastre, a scris Kim Jong Un în mesajul său adresat reginei.
Londra şi Phenianul au stabilit relaţii diplomatice în anul 2000. Ambele ţări şi-au păstrat ambasadele, în ciuda deteriorării relaţiilor dintre Coreea de Nord şi ţările occidentale în ultimii ani din cauza programului de înarmare nucleară al Phenianului.
Ambasada britanică de la Phenian este cu toate acestea închisă momentan, din cauza restricţiilor drastice de intrare şi de ieşire din ţară impuse de Coreea de Nord din cauza pandemiei de COVID-19. Anul trecut, agenţia de presă oficială KCNA a relatat că regina Elisabeta a II-a l-a felicitat pe Kim Jong Un cu prilejul Zilei Naţionale a Coreii de Nord, ziua fondării republicii, celebrată pe 9 septembrie.
Preşedintele american Joe Biden s-a declarat, duminică, la Seul, "pregătit" pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea pentru dialog cu un mesaj scurt către Kim Jong Un, cu puţin timp înaintea plecării către Japonia, relatează AFP.
"Suntem pregătiţi pentru tot ceea ce poate face Coreea de Nord", a dat Biden asigurări, afirmând că "nu este îngrijorat" de un eventual test nuclear.
Întrebat de un jurnalist dacă are un mesaj pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, preşedintele american i-a răspuns laconic: "Bună ziua. Punct final".
Un mod de a spune că Washingtonul rămâne deschis la dialog cu Coreea de Nord, chiar în absenţa reciprocităţii. Convorbirile cu Phenianul se află într-un punct mort după eşecul summitului din 2019 între Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, Donald Trump.
Biden a părăsit Coreea de Sud duminică, la începutul după-amiezii, în direcţia Japoniei, un alt mare aliat al SUA în regiune şi a doua etapă a turneului său în Asia în calitate de preşedinte.
La Seul, el a făcut cunoştinţă cu omologul său Yoon Suk-yeol, un conservator pro-american care a venit la putere la începutul lui mai. Cei doi şefi de stat au evocat o intensificare a exerciţiilor lor militare comune pentru a contracara postura agresivă a regimului de la Phenian.
Yoon Suk-yeol a evocat şi desfăşurarea de către SUA în ţara sa a unor "mijloace strategice" pentru a contracara "un atac nuclear". Aceste mijloace ar urma să includă "avioane de vânătoare şi rachete, spre deosebire de trecut, când nu ne gândeam decât la o umbrelă nucleară pentru disuasiune", a precizat el.
Orice desfăşurare de armament de acest tip, sau o intensificare a exerciţiilor militare comune, riscă să înfurie Phenianul, care consideră aceste manevre drept repetiţii generale pentru o invazie.
Serviciile de informaţii sud-coreene au avertizat că Phenianul a terminat pregătirile pentru a realiza un test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din ultimii cinci ani. Nu este exclus ca acest test să se producă înainte de sfârşitul turneului preşedintelui american în Asia.
Un factor care amplifică incertitudinea este şi faptul că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), a cărei populaţie nu este vaccinată împotriva COVID-19, se confruntă în prezent cu o explozie a epidemiei, cu peste 2,6 milioane de cazuri şi 67 de morţi, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News