Kim Jong Un primește o mașină cadou de la Putin. Posibilă încălcare a sancțiunilor ONU împotriva Phenianului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a primit o mașină de la președintele rus Vladimir Putin, drept cadou "pentru uz personal", au raportat media oficiale marți, în ceea ce ar putea fi o încălcare a interdicției ONU pe care Moscova a convenit să o adopte împotriva Phenianului, scrie Reuters.

Cele două țări și-au consolidat legăturile întrucât Kim și Putin s-au întâlnit în septembrie și au promis să promoveze schimburile în toate domeniile, în timp ce izolarea lor internațională s-a adâncit din cauza războiului Rusiei din Ucraina și a dezvoltării armelor nucleare ale Coreei de Nord.

Mașina fabricată în Rusia a fost livrată la cei mai apropiați colaboratori ai lui Kim de către partea rusă pe 18 februarie, a transmis agenția oficială de știri KCNA.

Sora lui Kim "a transmis cu politețe mulțumirile lui Kim Jong Un către partea rusă, spunând că acest cadou servește ca o demonstrație clară a relațiilor personale speciale dintre liderii de top", a spus KCNA.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că monitorizează cu atenție cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord, solicitând în același timp ambelor țări să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

"Sancțiunile Consiliului de Securitate asupra Coreei de Nord interzic furnizarea, vânzarea sau mișcarea directă sau indirectă a vehiculelor de transport internațional clasificate în categoria Cod HS 86 până la 89, indiferent de originea lor, către Coreea de Nord", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Lim Soo-suk, în cadrul unei conferințe de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de știri de stat RIA din Rusia că liderul coreean a primit o mașină Aurus.

Conform site-ului producătorului auto, mașina este prima limuzină de lux de dimensiuni mari a Rusiei. Este, de asemenea, mașina prezidențială a lui Putin. În septembrie, în timp ce vizita stația de lansare spațială a Rusiei în Extremul Orient, Kim a inspectat limuzina Aurus Senat și a fost invitat de liderul rus să urce în bancheta din spate.

Kim însuși a condus până la locul respectiv într-o limuzină Maybach adusă la bordul unui tren special în care a călătorit din Phenian.

Se crede că Kim este un mare pasionat de automobile și are o colecție mare de vehicule străine de lux, care probabil sunt introduse ilegal.

Mașina Maybach și altele pe care a fost văzut conducându-le, inclusiv mai multe limuzine Mercedes, un Rolls-Royce Phantom și un vehicul utilitar sport Lexus, cad sub bunuri de lux interzise exportului în Coreea de Nord prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Se crede că Coreea de Nord furnizează armament Rusiei pentru utilizare în războiul împotriva Ucrainei.

Kremlinul nu a negat nici confirmat utilizarea armelor fabricate în Coreea de Nord. Coreea de Nord neagă acuzațiile de livrare a armelor către Rusia, care ar fi și ele încălcări ale sancțiunilor ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel