Coreea de Nord a declarat o „victorie strălucitoare” în lupta sa cu Covid-19, pe fondul sugestiilor surorii lui Kim Jong-un că liderul de la Phenian a fost printre cei care au contractat virusul.
Vorbind la o întâlnire a lucrătorilor din domeniul sănătății și a oamenilor de știință de la Phenian, Kim a cerut relaxarea măsurilor preventive și a descris numărul oficial de morți - 74 - ca un „miracol fără precedent în istoria comunității mondiale din domeniul sănătății”, a informat, joi, presa de stat.
Kim a spus că „victoria obținută de poporul nostru este un eveniment istoric care a arătat încă o dată lumii măreția statului nostru, tenacitatea nestăpânită a poporului nostru și frumoasele obiceiuri naționale de care suntem mândri”, a spus agenția de presă de stat KCNA în raportul său a ședinței de miercuri.
Influenta sa soră, Kim Yo-jong, a dat vina pentru izbucnirea crizei pe pliantele de propagandă zburate peste graniță cu baloane din Coreea de Sud și a avertizat cu privire la represalii „de moarte” dacă Seulul nu reușește să împiedice activiștii să trimită pliante.
Ea a mai sugerat că fratele ei a contractat virusul, spunând că el a fost printre zecile de milioane de nord-coreeni care au avut „febră”.
„Chiar dacă era grav bolnav, cu febră mare, nu s-a putut întinde o clipă gândindu-se la oamenii de care trebuia să aibă grijă până la sfârșit în fața războiului antiepidemic”, a spus ea, potrivit The Guardian.
Coreea de Nord, a cărei infrastructură sanitară precară era prost pregătită pentru a face față unui focar major, a insistat că nu a înregistrat niciun caz de Covid-19 în primii doi ani de pandemie.
Din luna mai a acestui an, a raportat aproximativ 4,8 milioane de cazuri de „febră” în rândul populației sale de 26 de milioane, dar a identificat doar o parte dintre acestea drept Covid, posibil pentru a evita crearea alarmei publice și din cauza lipsei de truse de testare.
Experții au pus la îndoială numărul scăzut de morți din Coreea de Nord și rapoartele oficiale de zero cazuri noi începând cu 29 iulie. Țara are unul dintre cele mai proaste sisteme de asistență medicală din lume, cu spitale prost echipate, puține unități de terapie intensivă și fără medicamente sau vaccinuri pentru tratamentul Covid-19.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luna trecută că crede că situația se înrăutățește, nu se îmbunătățește, pe fondul absenței datelor independente. Nu a existat niciun răspuns din partea OMS la afirmațiile regimului despre eradicarea virusului.
Coreea de Nord a respins ofertele internaționale de a furniza vaccinuri, deși nu este clar dacă Kim și alte personalități importante din partidul de guvernământ au fost vaccinate.
Într-un discurs delirant, Kim Yo-jong a repetat afirmații nefondate conform cărora virusul a intrat în țară prin obiecte trimise din Coreea de Sud, susținând că focarul a fost o „farsă isterică” începută de Sud în încercarea de a ridica tensiuni la frontieră.
„Păpușile [sud-coreene] încă mai aruncă pliante și obiecte murdare pe teritoriul nostru. Trebuie să fim duri să o contracarăm”, a spus ea.
Activiștii și grupurile de dezertori din sud au trimis timp de ani de zile, cu baloane, peste graniță, sute de mii de pliante critice la adresa lui Kim Jong-un.
Experții au oferit o explicație mai credibilă pentru focar - că virusul a intrat în Coreea de Nord după ce și-a redeschis pentru scurt timp granița cu China pentru traficul de marfă în ianuarie și s-a răspândit după o paradă militară și alte adunări mari în aprilie.
Alți oficiali nord-coreeni au fost neobișnuit de sinceri cu privire la bilanțul pe care l-a avut pandemia, un raport care citează un oficial înalt de la Phenian spunând că au avut loc incidente de dezordine publică la scurt timp după ce focarul a fost confirmat la mijlocul lunii mai.
Experții cred că virusul l-a împiedicat pe Kim să se concentreze asupra economiei slabe și a programului nuclear al țării și au speculat că regimul ar putea deveni mai provocator acum că a declarat încetarea pandemiei.
„Dacă Kim Jong-un a declarat victoria împotriva Covid-ului înseamnă că dorește să treacă la alte priorități, cum ar fi stimularea economiei sau efectuarea unui test nuclear”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.
„Retorica belică a lui Kim Yo-jong este îngrijorătoare pentru că nu numai că va încerca să dea vina pe Coreea de Sud pentru orice reapariție a Covid-ului, ci și pentru că poate justifica, în acest fel, următoarea provocare militară a Coreei de Nord”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci