Uniunea Europeană (UE) a salutat sâmbătă "o etapă pozitivă, mult aşteptată", după anunţarea de către Coreea de Nord a deciziei sale de a-şi suspenda testele nucleare şi cu rachete intercontinentale, informează AFP.
Anunţul făcut de liderul nord-coreean Kim Jong Un - anunţ salutat de mari puteri ale lumii precum SUA, China şi Rusia - arată dorinţa sa de "a-şi respecta obligaţiile internaţionale" şi de a se conforma rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a subliniat într-un comunicat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.
Mogherini şi-a exprimat speranţa că viitoarele întrevederi între liderii american, nord-coreean şi sud-coreean se vor putea solda cu "rezultate suplimentare, concrete".
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord. "Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării "pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare".
Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.
UE a impus o serie de sancţiuni împotriva Coreei de Nord ca urmare a programelor nuclear şi balistic ale acesteia. Cu toate acestea, UE menţine relaţii diplomatice cu Phenianul din 2001, la fel ca majoritatea ţărilor sale membre. Şapte dintre acestea dispun de ambasade la Phenian: Germania, Bulgaria, Polonia, Cehia, România, Marea Britanie şi Suedia, precizează France Presse.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News