Klaus Iohannis, după încheierea MCV-ului: România s-a schimbat! Este un stat cu o justiție funcțională

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații, după ce România a scăpat de MCV.

"România s-a schimbat. Este un stat de drept, cu o justiţie funcţională"

"După părerea mea, este o mare reuşită a României. A durat mult, s-a lucrat mult şi intens şi, în final, am reuşit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiţie funcţională şi, totuşi, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupție, ci este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România", a declarat Klaus Iohannis.

Vezi și: Comisia Europeană anunță încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria și România

"Eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar"

"Pentru România și pentru cetățenii săi, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare anunțată oficial în urmă cu puțin timp de către Comisia Europeană este o reușită a insitutuțiilor statului și a întregii societăți românești. La finalul unui lung proces de monitorizare, obiectivele MCV au fost îndeplinite cu succes de către România. Prin tratatul de aderare Uniunea Europeană ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi instituții puternice și de a promova legi care să protejeze cetățenii și să asigure o justiție corectă.

A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum. Am parcurs, ca stat european, o perioadă în care democrația românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat și și-a creat acei anticorpi atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată. Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar și am răspuns eficient disfuncționalităților existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupții", a mai spus președintele României.

"Sistemul judiciar a traversat perioade dificile"

"Instiuțiile UE, în special Comisia Europeană, au fost alături de noi pe tot acest parcurs. Le mulțumesc pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv și pentru sprijin. Mulțumesc, totodată, și tuturor disidenților din România care au contribuit la obținerea acestui rezultat atât de așteptat. Sistemul judiciar a traversat perioade dificile, de-a lungul timpului, schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanții sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiției din partea  unor politicieni, o criză pandemică fără precedent", a punctat Klaus Iohannis.

Alte declarații, pe scurt:

- PNRR reprezintă o oportunitate de a învesti într-un sistem judiciar puternic.

- Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optimă, digitalizarea, asigurarea securităţii raporturilor juridice trebuie să rămână în atenţia decidenţilor chemaţi să identifice soluţii viabile.

- În toţi aceşti ani, am susţinut reformele necesare pentru a ajunge astăzi aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel