Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care pedepsește incitarea la ură.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat vineri, 3 iunie, legea care prevede mai multe criterii pe tema incitării publicului la ură, violenţă sau discriminare. Pedeapsa pentru încălcarea legii este de acum amenda sau închisoarea de la şase luni la trei ani.
Judecătorii constituţionali au respins la finalul lunii aprilie 2022 sesizarea USR şi pe cea a Avocatului Poporului în legătură cu sintagma "opinie ori apartenenţă politică" cuprinsă în articolul unic din Legea pentru modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal.
Pe 15 martie, deputatul USR Stelian Ion declara că nu este de acord cu introducerea sintagmei "opinia şi apartenenţa politică" în proiectul de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
"Eu, personal, am fost pentru varianta iniţială a legii, pentru varianta mai largă care fusese constituţională ani de zile şi pentru respectarea deciziei-cadru în care trebuia să introducem şi discriminările generate împotriva persoanelor fizice. (...) Această sintagmă pentru prezent este periculoasă. Este o fereastră care ar putea fi folosită, chiar dacă sintagma se mai regăseşte şi în alte normative şi în Codul penal la nişte circumstanţe agravante. Deci avem sintagma asta preluată, dar incriminarea ca atare, păstrând şi acea sintagmă, mi se pare periculoasă", spunea Stelian Ion.
El explica, la acel moment, că proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut, în luna martie, când era ministru al Justiţiei, pentru a pune legislaţia în acord cu o decizie-cadru a JAI.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Proiectul a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
"Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în proiect.
Proiectul transpune un articol din Decizia-cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News