Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament

Foto: Facebook / Klaus Iohannis
Foto: Facebook / Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în parlament Codul Fiscal, a anunțat, vineri, Administrația Prezidențială.

"În elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni", se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

"Punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB și deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergență și Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", se mai arată în comunicatul de presă.

Alte motive invocate de președintele Klaus Iohannis:

-  prin noul Cod fiscal se va înregistra o abatere semnificativă de la cadrul de stabilitate și predictibilitate asumat prin tratatele europene și legislația internă

- în plan intern, riscurile și vulnerabilitățile ar putea fi reprezentate de revenirea la o politică fiscal-bugetară prociclică, într-un moment cât se poate de nepotrivit, în care România are nevoie să iasă pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc creștere economică nesustenabilă și dezechilibre masive în recesiune

- un alt risc este reprezentat de absența unei corelări necesare între prioritățile și politicile fiscale, pe de o parte, și prioritățile și politicile bugetare, pe de altă parte. O consecință a intrării în vigoare a noului Cod fiscal poate fi şi neglijarea unor priorități bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de creștere a bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în anul 2017.

- promovarea unui model economic axat pe creșterea consumului în dauna investițiilor ar putea supralicita aportul consumului la creșterea economică și, în plus, ar putea afecta și competitivitatea și balanța externă a României.

- Ar putea afecta obiectivul asumat explicit de către Guvern privind aderarea la Zona Euro.

CITEȘTE AICI COMUNICATUL DE PRESĂ

În cursul dimineții, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, l-a abordat pe Klaus Iohannis pentru a discuta despre noul Cod Fiscal, însă s-a lovit de un refuz al președintelui.

"Nu am găsit deschidere, din păcate, nici astăzi. După cum stau lucrurile astăzi şi ce am văzut eu astăzi, probabil a fost o evitare elegantă a unui discuţii cu mine privind Codul Fiscal. Probabil decizia este deja luată. (...) Probabil președintele retrimite codul în Parlament", a spus Teodorovici.

CITEȘTE ȘI: Război total între Palate. Victor Ponta refuză să participe la depunerea jurământului lui Iulian Matache

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la BNR, că încă analizează noul Codul Fiscal pentru a vedea dacă acesta trebuie promulgat, el adăugând că simpla scădere a taxelor nu garantează creşterea economică şi că România nu îşi poate permite "experimente economice" în acest moment.

La rându său, Victor Ponta s-a declarat uimit de declarațiile lui Klaus Iohannis.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel