Klaus Iohannis a semnat contractul de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Iași - COVID - 19

Cum va arăta viitorul spital regional din Iași
Cum va arăta viitorul spital regional din Iași

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 8 decembrie 2021, următoarele decrete:

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Contractului de finanțare (Spitalul Regional de Urgență Iași - COVID-19), dintre România și Banca Europeană de Investiții, semnat la București și la Luxemburg, la 20 aprilie 2021 (PL-x 340/20.09.2021);

- Decret privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 8/01.02.2018);

- Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 439/11.10.2021);

- Decret privind acreditarea doamnei Theodora-Magdalena Mircea, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cuba, în Federația Saint Kitts și Nevis, în Antigua și Barbuda, în Saint Vincent și Grenadine, în Uniunea Dominica, în Comunitatea Bahamas, și în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Saint Lucia, cu reședința la Havana.

Guvernul României a aprobat, joi, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxeemburg.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19

Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia viitorului Spital Regional de Urgenţă Iaşi, iar finanţarea face parte din facilităţile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiţii în infrastructura de sănătate. Valoarea este de 250 de milioane de euro.

Noul Spital Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19 va înlocui infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural şi medical, al echipamentelor şi tehnologiei IT.

„Spitalul va utiliza un nou model operaţional de management de spital, financiar, administrativ şi clinic, focalizat pe pacient. Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii şi practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente şi sigure din punct de vedere clinic”, potrivit Ministerului Sănătății.  

Conform contractului, finanţarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel